Åkesson och Lööf i klimatbråk i TV

1 av 3
NYHETER

Annie Lööf visade Jimmie Åkesson en del i SD:s budget som han inte kände till.

Sedan anklagade hon SD-ledaren för att vara klimatskeptiker.

– Det är skrämselpropaganda, svarade Åkesson.

Klimatet var ett av ämnena när Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) möttes i partiledarduell i TV4 på torsdagskvällen.

Annie Lööf gick till hårt angrepp mot SD:s klimatpolitik. Hon undrade också varför klimatet i SD:s budget är satt inom citationstecken - något som SD-ledaren inte kände till.

– Du kan väl ändå läsa er egen budget, svarade Annie Lööf.

Åkesson kontrade med att Centerpartiets klimatpolitik är dyr och meningslös.

– Ett vindkraftverk i Sverige kan inte rädda det globala klimatet, sa han.

"Jag förnekar inte klimatet"

När duellen var över erkände Åkesson att han inte kände till formuleringen i budgeten som Lööf hänvisade till.

– Jag vet inte varför vi har skrivit det i citationstecken. Jag har förstått att en tjänsteman har skrivit den här texten. Hade det stått klimathotet eller något likande inom citationstecken hade jag sett det som ett problem. Här verkar det mer vara ett misstag som jag inte förstår syftet med.

Annie Lööf anklagar dig för att vara klimatförnekare, hur bemöter du det?

– Jag förnekar inte klimatet, jag förnekar inte heller att det finns en mänsklig påverkan på klimatet. Det där är skrämselpropaganda. Jag fokuserar vår politik på att klimatet är en global utmaning.

Har ingen integrationspolitik

Annie Lööf tolkade däremot formuleringen i SD:s budget som att partiet nonchalerar klimathotet.

– I deras budget tas klimatet upp på 1 av 118 sidor och då bemödar de sig inte att skriva vad de vill. De förminskar snarare de problem som finns. De vill inte ta något ansvar i en av de största ödesfrågor som världen står inför.

Tidigare i duellen debatterade de båda partiledarna integration. Annie Lööf anklagade SD för att inte ha någon integrationspolitik.

Åkesson svarade med att klaga på Alliansens tid vid makten.

– När vi lyssnar på Annie Lööf som hade makten i åtta år, som pumpade in tiotals miljarder i olika integrationsprojekt och ingenting fungerar, så har jag svårt att ta det hon säger på allvar.

Annie Lööf menade att Jimmie Åkesson inte längre kan påstå sig stå utanför det politiska etablissemanget.

– Du är den politiker som suttit längst på din post och uppburit politikerlön. Du kan inte bara sitta på läktaren och recensera svensk politik. Du måste komma med egna besked men du har inga svar, säger Lööf som krävde konkreta åtgärder från Åkesson.

Tog upp Putin

Det tredje debattämnet var EU. Centerpartiet vill utveckla EU-medlemskapet medan Sverigedemokraterna vill se en ny folkomröstning och ett utträde. Åkesson kritiserade Lööf för att ha EU-parlamentariker i Bryssel som ”konsekvent röstat för maktförskjutning från nationalstaterna”.

Uttalandet fick Annie Lööf att svinga mot Åkesson för hur SD:s parlamentariker i Bryssel valt att rösta:

– Jag kan konstatera att Sverigedemokraterna i Bryssel har röstat enligt Putins och Rysslands linje. Och just Vladimir Putins linje är ju att man ska splittra EU och då blir deras inflytande mycket större. Jag är mycket rädd för den högerpopulistiska och nationalistiska linje som Sverigedemokraterna och deras vänner driver.

ARTIKELN HANDLAR OM