Flygplan kraschade med 40-tal ombord

1 av 2
NYHETER

Ett flygplan med över 40 personer ombord uppges ha kraschat i norra Pakistan, bekräftar pakistansk polis för Reuters och AFP.

Det försvann plötsligt från radarn strax efter start. Ingen överlevde, bekräftar myndigheterna.

Planet hade just lyft från bergsbyn Chitral när markpersonalen tappade kontakten med det vid 12.30 svensk tid. Totalt ska 48 personer ha varit ombord och ingen av dem överlevde. Några timmar efter kraschen hade myndigheterna hittat 36 kroppar bland de många spillrorna av planet.

– Alla kroppar är brända bortom igenkännelse. Spillrorna är utspridda, säger regeringens talesperson Taj Muhammad Khan till den inhemska tidningen Dawn.

Tidigare popstjärna ombord

Vittnen ska ha berättat att planet brann redan innan kraschen. Regeringens talesperson Khan säger att det är osannolikt att någon har överlevt. De kroppar som har hittats ska vara svårt brända.

Enligt tidningen Dawn stod den tidigare popstjärnan Junaid Jamshed med på passagerarlistan, tillsammans med sin familj. Han har sedan ett antal år tillbaka varit verksam som religiös predikant och för tre dagar sedan twittrade han en bild på sig själv på plats i Chitral.

Tre av passagerarna ska ha kommit från andra länder än Pakistan.

Skulle flyga runt 28 mil

Kraschen ska ha inträffat i närheten av staden Havelian, i Abbottabad-distriktet. Planet var på väg till huvudstaden Islamabad – en resa på ungefär 28 mil.

Det statliga flygbolaget Pakistani International Airlines bekräftar i ett kort pressmeddelande att man tappade kontakten med sitt flygplan kort efter start.

Det är ett propellerplan av en mindre modell som kan ta som mest 50 passagerare. Flyget har flightnummer PK-661. Flygbolaget har tidigare anklagats för bristande säkerhet och sedan 2007 är majoriteten av dess plan förbjudna att flyga inom EU.

”Nationen djupt berövad”

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif säger i ett uttalande att ”hela nationen är djupt bedrövad av dagens olyckliga krasch och delar sorgen med de familjer som förlorade sina nära och kära”.

ARTIKELN HANDLAR OM