Umeå

Tågvittnet: ”Tumult med gap och skrik”

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

En man med kniv ska ha hotat passagerare och personal på tåget.

Nu beskrivs tumultet ombord tåget – där passagerare drog paralleller till senaste månadens terrordåd.

–  Är det någon jäkla terroristverksamhet som i Nice eller? Man funderade ju vad det var för något, säger passageraren Kai Andersen, 46.

Tåget hade knappt hunnit lämna stationen i Umeå där Kai Andersen hade klivit på innan det stannade.

I vagnen bredvid honom hade en man börjat vifta med kniv och uppträtt hotfullt.

Polisens insatsstyrka kallades till tåget.

”Tumult och skrik”

Efter att ha spärrat av ett område kring tåget och vid stationen i Umeå så gick de in i vagnen där de två misstänkta satt.

– Jag hörde massa tumult. Det var gap och skrik och dunkande i vagnen bredvid. När jag tittade ut så så hade de tagit tag i de här två personerna och gick iväg med dem, säger Kai Andersen.

Bland passagerarna spred sig en oro.

– Folk blev livrädda när det gapades. Det fanns ju små barn som bara skulle åka tåg, och så kommer det såna dårar, säger Kai Andersen efter att ha klivit av vid Stockholm Central.

Tänkte på terror

Han blev själv aldrig rädd, men många upplevde hur folk omkring blev oroliga av insatsen, med tanke på senaste tidens terrordåd i Europa.

– Det är klart att vissa tror att det kan vara terror när de kliver ombord på ett tåg såhär. Det är tråkigt att det ska behöva hända. Man tänker ju på barnfamiljerna som kan bli rädda.

Efteråt var många uppjagade, och tåget nästan tre timmar sent. Många ombord pratade om dramat.

– Det var ett jäkla tugg om det. Vi blev ju flera timmar försenade och det är klart det blir en stress.

Båda har släppts

En av männen som greps är misstänkt för olaga hot mot grupp och brott mot knivlagen.

– Han förnekar olaga hot, däremot hade han kniv på sig och var narkotikapåverkad och det har han medgett, säger Nils Wårstedt, förundersökningsledare vid polisen i Umeå.

Polisen har under dagen sänkt rubricering från grovt olaga hot till olaga hot och därmed tonat ner dess allvarlighetsgrad.

– Vad som framkommit så finns inget som tyder på någon form av terrorkoppling, säger Nils Wårstedt.

Mannen som fortfarande misstänks för brott släpptes under förmiddagen, medan den andre gripne mannen frigavs redan snart efter gripandet.

– Nu pratar vi med vittnen till händelsen. Det är i princip det som återstår, att försöka ta kontakt med så många som möjligt medan händelsen är färsk i minnet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Umeå

Brott