USA sa nej till skärpta vapenlagar

1 av 2 | Foto: AP

avNiklas Svahn

NYHETER

Den amerikanska senaten röstade under natten till tisdag nej till fyra förslag om skärpta vapenlagar.

Ett av förslagen att kunna fördröja och förbjuda försäljningen av vapen till misstänkta terrorister.

Debatten om rätten att bära vapen har varit kraftig i USA efter masskjutningen i Orlando den 12 juni.

49 personer dog efter att Omar Mateen plöjt genom folkmassan på gayklubben med sin automatkarbin. Vapnet köpte han lagligt i landet.

Förslag om terrormisstänkta

Stödet för att göra vapenlagarna restriktivare har ökat med nio procentenheter sedan masskjutningen, rapporterar CNN. Trots detta kunde inte republikaner och demokrater USA:s senat under natten till tisdagen, svensk tid, rösta igenom fyra förslag om restriktivare vapenlagar.

Först avvisades ett förslag om att uppdatera systemet med bakgrundskontroller för de som köper vapen. Sedan avvisades ett förslag om utökade kontroller vid skjutuppvisningar och onlineköp.

Även ett förslag om fördröja försäljningen av vapen till de som står på listan över terrormisstänkta nekades, likaså förslaget att förbjuda försäljningen till dem helt.

”Hade varit en vacker syn”

Efter vad som klassas som den värsta massjuktningen i USA:s historia har bland annat Donald Trump sagt att USA inte behöver färre vapen – utan fler. Han menade att om några av personerna på klubben haft vapen så ”boom, boom, hade det varit en vacker syn”.

Uttalandet har mött kraftig kritik och Trump sa sedan att han menade att extra vakter och personal behövde vapen. President Barack Obama är en av dem som gång på gång försökt få restriktivare vapenlagar i USA men inte lyckats.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Orlando

Vapen