Rånade butiken med automatvapen – fångades på film

avCarl Hedlund

NYHETER

Tre maskerade rånare, beväpnade med automatvapen, rånade under söndagskvällen en Icabutik i Årsta. På en skakig mobilfilm fotad av ett vittne från händelsen, ser man hur rånarna försvinner med värdeväskor från platsen.

– Rånarna kändes kalla, vana och snabba, säger ett vittne som Brottscentralen har pratat med.

Strax innan klockan 22 på söndagskvällen stannar en väktare till utanför Ica-butiken i Årsta i Stockholm.

Väktaren är på väg in i butiken för att fylla på bankomaten med pengar men stoppas när en bil rullar en upp precis utanför butiken och tre rånare hoppar ur. Vittnen beskriver hur rånarna tvingar väktaren att lägga sig ner på marken, hur en rånare står kvar utanför med flyktbilen på tomgång och att två rånare går in i butiken.

– En rånare står utanför och viftar med en automatkarbin. Han har toppluva och har maskerat ansiktet med en sjal eller en scarf, säger ett vittne som Brottscentralen har pratat med.

Fick med sig värdeväskor

På filmen ser man flera personer som lugnt passerar butiken samtidigt som rånet pågår och hur någon ropar att de ska kolla upp registreringsskylten på flyktbilen.

– Rånarna kändes effektiva, de gick in och ut på under två minuter. En av rånarna hade två värdeväskor med sig ut, säger vittnet.

Rånarna ska ha forcerat ett plexiglas på väg ut ur butiken och på filmen ser att rånarna bär på värdeväskorna. De hoppar in i flyktbilen och försvinner från platsen.

Bilen hittades strax efter rånet, brinnandes, ungefär en kilometer från rånplatsen.

Ovanligt brott

– Det här är ett ovanligt brott, det var längesedan vi såg den här typen av rån, säger Lars Byström, presstalesperson på Polisen.

På vilket sätt då?

– Att man rånar en väktare som ska fylla på pengar i en bankomat, säger Lars Byström.

Undersökt brinnande bilen

Enligt polisen slutar spåren vid den brinnande bilen, som polisen har gjort en teknisk undersökning av. Man har även undersökt brottsplatsen och det finns flera vittnen till rånet.

Kan man spåra pengarna på nåt sätt?

– Hur vi kan spåra pengar vill vi inte gå ut med, säger Lars Byström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Årsta