Åklagare färdig med utredning om terrordådet i Stockholm

avAdam Westin

Utredningen mot misstänkta terroristen Rakhmat Akilov är i princip färdig.

Åtal ska vara väckt senast den 23 januari.

– Vi har genomfört de utredningsåtgärder vi har planerat. Men rent formellt är utredningen inte avslutad förrän försvaret har gått igenom utredningen, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål.

1 av 2 | Foto: Lasse Allard
Rakhmat Akilov när han greps.

Åklagarmyndigheten meddelade på torsdagen att åtalstiden i ärendet Rakhmat Akilov, som är häktad på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott på Drottninggatan i Stockholm den 7 april, förlängs till den 23 januari.

Klockan 11 på torsdagen går häktningstiden ut för Rakhmat Akilov – men det kommer inte att bli någon ny häktningsförhandling, uppger Stockholms tingsrätt.

Ingen häktningsförhandling

– Det kommer inte bli någon häktningsförhandling. Försvaret har medgett åtalsförlängningen i sin helhet, säger Mirja Ghaderi vid Stockholms tingsrätt.

Nu ska åtal väckas senast den 23 januari 2018. Om så blir fallet är upp till hur lång tid det tar för försvaret att gå igenom utredningen, säger åklagare Hans Ihrman.

– Nu är vi i ett skede där det rent teoretiskt hade varit möjligt att väcka åtal i december. Just nu går försvaret igenom utredningen. Det vi har kommit överens om är att de har fått fram till den 18 januari på sig, ett så kallat skäligt rådrum. Men det hänger på hur mycket tid de behöver, och hinner de inte färdigt så är jag förhindrad att väcka åtal, säger Hans Ihrman.

Är förundersökningen helt färdig från er sida?

– Ja, det är en sanning med modifikation. Vi har genomfört de utredningsåtgärder vi har planerat. Men rent formellt är utredningen inte avslutad förrän försvaret gått igenom utredningen. De kan komma att begära kompletteringar och komma synpunkter som vi måste beakta, och kanske genomföra nya förhör. Så egentligen är inte förundersökningen avslutad förrän försvaret har haft sitt skäliga rådrum, och vi är överens om att de fått tillräcklig tid, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål.

8 000 sidor lång utredning

Utredningen har lämnats över löpande till försvaret, men den kompletta utredningen på 8 000 sidor lämnades över i början av veckan.

Hur mycket material som den Rakhmat Akilov vill ha översatt kan avgöra om försvaret lämnar klartecken för rättegång den 23 januari. Annars kommer åtalstiden att förlängas ytterligare.

– Det beror på vilken detaljnivå de väljer att gå igenom materialet. De måste analysera allting och förbereda sitt försvar, och hela tiden konferera med sin klient. Det är ändå han som styr det hela. I vissa fall vill den misstänkta inte få alla detaljer översatt, då går det snabbare, och i bland vill klienter ha varje siffra och varje stavelse översatt, säger åklagare Hans Ihrman.

Aftonbladet har sökt Johan Eriksson, Rakhmat Akilovs advokat.

I måndags sade Johan Eriksson till Aftonbladet:

– Det är många frågor som måste fungera för att få en sådan förhandling att fungera. Sedan tidigare har vi tagit del av en del av förundersökningen och nu har det tillkommit ytterligare saker som vi går igenom i den ordningen som måste ske innan åklagaren kan väcka åtal, säger Johan Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM