Dement kvinna låg på golvet i 36 timmar – hemtjänsten gjorde inget

avMalin Wigen

Publicerad:

Hans Loos 82-åriga dementa mamma ramlade på golvet på fredagskvällen – och där blev hon liggande i 36 timmar. Inte förrän vid åttonde besöket reagerade hemtjänsten, skriver Länstidningen Östersund.

– Hon hade kunnat dö av uttorkning på golvet, säger sonen Hans Loo till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans är kritisk till Attendo efter händelsen med hans mamma.

Hans Loos 82-åriga mamma, som är dement, bor i eget boende i Jämtland. Sedan drygt ett år tillbaka har hon hemtjänst med Attendo som utförare. De ska komma fyra gånger om dagen till henne. Enligt Hans har det varit en del krångel med vårdföretaget – bland annat har städningen fungerat sisådär.

– Men jag har alltid tänkt att det grundläggande, det vill säga tillsynen, har fungerat.

Nu är dock hans förtroende som bortblåst. I söndags fann personal från Attendo henne på golvet i bostaden – där hade hon legat i minst 36 timmar. Det var inte förrän vid åttonde besöket då hon inte öppnat dörren som de bestämt sig för att använda sin huvudnyckel för att gå in.

– De hade fyra uteblivna besök på lördagen och tre på söndagen. De har gått dit och ringt på dörren och sedan gått därifrån utan att rapportera till sina chefer att hon inte öppnat, säger han och fortsätter:

– Hon hade kunnat dö av uttorkning på golvet. Så det är en riktig skandal, hon har genomgått ett stort lidande av att ligga där på golvet så pass länge.

Hade fått liggsår

Mamman fördes till sjukhus i ambulans där hon ska ligga fram till onsdag. Enligt Hans var hon väldigt uttorkad när hon kom in till sjukhuset. Sjukhuspersonalen sa att hon hade myoglobin i blodet, vilket tyder på att hon legat länge, och liggsår.

– Det är en hemsk situation men hon mår under omständigheterna bra. Hon lite förvirrad och minns inte helt i detalj om vad som har hänt.

Hans kommer nu att byta utförare av hemtjänsten – då han tycker att Attendo inte utfört sitt jobb.

– I dagsläget har de inte förstått sitt uppdrag som tillsynsansvarig. Det handlar inte om kompetens när det gäller demens – det handlar om vad de ska göra när de ringer på en dörr och ingen svarar. De hade nycklar för att kunna gå in, de skulle de ha gjort det också.

Han hoppas på att den här händelsen kan hjälpa andra på något sätt.

– Jag utgår ifrån att det är fler som sitter i den här sitsen med Attendo och upplever den här problematiken, inte minst lever under den här risken. Därför vill jag passa på att varna andra också, till exempel anhöriga som jag som inte har möjlighet att vara på plats. Jag bor i Skåne och det har varit svårt för mig att bedriva någon form av kontroll.

Ska starta ett ”demensteam”

Marie Edh är verksamhetschef för Attendo i Östersund, hon har varit i kontakt med Hans. Hon kan dock inte kommentera enskilda ärenden på grund av sekretess. När det gäller allvarliga händelser så utreder de alltid själva, skriver LT.

– Där har vi en medicinskt ansvarig sköterska som ansvarar för utredningen. Vid varje händelse så tar också alltid upp det i ledningsteamet, och vi försöker jobba för att hela tiden bli bättre.

De ska nu skärpa upp kompetensen gällande demens och starta ett ”demensteam”.

– Vi ser att demensen har blivit mer påtaglig bland våra äldre och det finns en efterfrågan på den här typen av kompetens. Vi måste kunna bemöta våra äldre som har demenssvårigheter, säger hon till tidningen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hemtjänst

Attendo