Kirurgen signerade sina patienters lever

NYHETER

Simon Bramhall, en brittisk kirurg, har åtalats för att ha signerat två av sina patienters lever med sina initialer.

I onsdags erkände han sig skyldig till två anklagelser gällande misshandel i Birmingham crown court.

1 av 2 | Foto: Richard Vernalls / PA
Kirurgen Simon Bramhall.

Det var i februari och augusti 2013 som Simon Bramhall, en ansedd leverspecialist, ristade in ”SB” i två av sina patienters lever.

I onsdags erkände han sig skyldig till misshandel i två fall och får sin dom i januari. Han nekade till anklagelser mot vållande till kroppsskada.

Använde kirurgiskt verktyg

För att signera patienternas organ ska han ha använt ett verktyg som i vanliga fall används för att stoppa leverblödningar. Spåren av verktyget orsakar troligtvis inga skador och försvinner av sig själv efter en tid.

Simon Bramhall stängdes av 2013 från Queen Elizabeth Hospital i Birmingham efter att en kollega sett ”SB” på en av Bramhalls patienters lever under en uppföljningsoperation.

Efter att en intern utredning gjorts mot honom den följande sommaren medgav han senare att det var ett ”misstag att signera personens organ”.

När utredningen var klar sa Simon Bramhall upp sig från sin tjänst.

”Det här är en människa vi pratar om, inte en autografbok”, sa en representant från sjukhuset i samband med internutredningen.

Fick varning från Socialstyrelsen

Åklagaren Tony Badenoch slog under förhöret i onsdags fast att kirurgen avsiktligt märkt sina patienter under bedövning vilket är olagligt.

I februari 2017 fick Simon Bramhall en formell varning från brittiska Socialstyrelsen som gjorde bedömningen att han inte mötte kraven för hur en läkare ska sköta sitt jobb.

"Det riskerar att föra yrket i dålig dager och det får inte upprepas", sa de i ett uttalande.

”Är det verkligen så illa?”

Tracy Scriven, en tidigare patient till Bramhall, säger till The Birmingham Mail att hon vill att han genast får börja praktisera igen.

”Även om han satte sina initialer på en transplanterad lever, är det verkligen så illa? Han räddade mitt liv”, säger hon till tidningen.