Äldre fick korv till nyårsmiddag – i år blir det festmåltid

1 av 2 | Foto: Johanna Svensson/P4 Jämtland
I år ska det bli annat än korv på nyårsafton.
NYHETER

Förra året rasade folk i sociala medier över att äldre på ett boende serverats korv med bröd, eller potatismos, med gurkmajonäs som tillbehör till middag på nyårsafton. I år blir det dock andra bullar, skriver P4 Jämtland.

Förra året serverades det korv med bröd eller potatismos på äldreboendet Blomstergården i Krokom, Jämtland, istället för den finare middagen som utlovats. Detta för att personalstyrkan i köket var begränsad. Korvmiddagen väckte ilska i sociala medier.

– Jag har inte hört något från de äldre eller de anhöriga utan det är personal som har reagerat och sedan har det här spridit sig som en löpeld på Facebook, sa Lena Träskvik, chef för kostavdelningen vid Krokoms kommun, tidigare till P4 Jämtland.

”Det låter gott”

Det här året blir det dock andra bullar. Till lunch på nyårsafton kommer det att bjudas på älgfärsbiffar med pepparsås och klyftpotatis samt pannacotta till efterrätt. Till middag kommer de boende få kalasa på laxpaté med romsås och kokt potatis och chokladmousse till efterrätt. Senare på kvällen blir det ost och charkbricka, skriver P4 Jämtland.

– Det låter gott, säger en av de boende till radiokanalen.

Hon tog förra årets middag med ro, enligt henne var lunchen bra och fin. För det många inte vet hade de boende fick en trerätterslunch tidigare på dagen på nyårsafton.

– Det är på luncherna vi har fester här, de äldre klarar inte att äta så stadiga middagar och sedan gå och lägga sig. Jag förstår att folk blev upprörd när de inte fick hela sanningen. Och den här bilden som var så stark, att ett paket korvbröd var allt, säger Lena Träskvik.

En av de boende var dock inte helt nöjd med förra årets middag.

– Jag var lite förvånad över att de hade korv på nyårsafton. Det kan väl inte vara korv på nyårsafton? berättar hon för P4 Jämtland att hon tänkte.

Så mycket mat slängs i Sverige varje år 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM