Sådan valrörelse, sådan slutspurt

NYHETER

Luften är förpestad inför söndagens österrikiska parlamentsval. På partiernas slutspurter i Wien haglade påhoppen – ett logiskt slut på en smutsig valrörelse.

1 av 4 | Foto: Thomas Kronsteiner / Getty Images Europe
Christian Kern

Heinz-Christian Strache har siktet inställt på Ballhausplatz i Wien, den österrikiska förbundsregeringens säte. Vid populistledarens slutspurt på fredagen märktes dock inte mycket av förhoppningarna om ett framtida samarbete med högerpartiet ÖVP, lett av den karismatiske 31-åringen Sebastian Kurz.

Kurz är bara en "skyltdocka", sade FPÖ-ordföranden Strache enligt Die Presse, en "ängslig" politiker som inte vågade sluta upp bakom högerpopulisterna under flyktingkrisen 2015.

"Österrikes Marie Antoinette"

Även på socialdemokratiska SPÖ:s valmöte vid partiets högkvarter fick Kurz en och annan råsop – bland annat av Wiens borgmästare Michael Häupl, som kallade honom "den österrikiska inrikespolitikens Marie Antoinette".

Sebastian Kurz, som tog över partirodret i maj i år, kan glädjas åt en stadig ledning i opinionsmätningarna inför söndagens val. Den unge politikern är utrikesminister i den breda koalition som styrt Österrike sedan 2013, men som bröt samman i våras, efter månader av interna strider mellan SPÖ och ÖVP.

Sedan dess har det politiska livet i Wien blivit en allt smutsigare affär. Inte minst Socialdemokraterna anklagas för fult spel, sedan det uppdagats att en tidigare rådgivare till partiet drivit Facebooksidor i syfte att svartmåla motståndaren Kurz. Ledningen förnekar all kännedom om saken, men många väljare tycks inte låta sig övertygas.

"Smutsiga kampanjandet fortsätter"

Några artighetsfraser utbyttes inte heller under den sista tv-duellen mellan Kurz och den socialdemokratiske kanslern och partiledaren Christian Kern i onsdags. Vid ett replikskifte om skatter tog Kurz upp Tal Silberstein, den tidigare nämnde rådgivaren, som numera sitter bakom lås och bom.

– Silberstein sitter i fängelse, men det smutsiga kampanjandet fortsätter, sade han syrligt till sin motståndare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Österrike