Sålde ”Anne Frank-dräkt” till Halloween – ber om ursäkt

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Utklädnaden som sägs föreställa Anne Frank, känd för sina vittnesmål från andra världskriget, har dragits tillbaka från nätbutiker efter massiv kritik, skriver BBC News.

Dräkten har väckt avsky.
Foto: TT/Skärmdump Twitter
Dräkten har väckt avsky.

På flera nätbutiker som säljer maskeradkläder har man kunnat köpa en utklädnad till barn som säljs under namnet ”Anne Frank-kostym”.

Utklädnanden, som består av en grön basker, blå dräkt och brun skolväska, har kritiserats i sociala medier. Flera av nätbutikerna har dragit tillbaka den men vissa säljer den fortfarande – och marknadsför dräkten som ”en andra världskriget-flykting”. En större sajt beskriver dräkten som perfekt för Halloweenfesterna.

Anne Frank var en tysk judinna som skrev dagbok om livet som gömd i Amsterdam när staden ockuperades av nazister under andra världskriget. Hennes vittnesmål har lästs världen över och hon har blivit en symbol för sitt mod.

Att en symbol som hon används för att sälja en halloweendräkt har därför gjort människor upprörda.

Vi ska inte trivialisera hennes minne till en utklädnad, skriver en person, en annan kommenterar kostymen som ”absurd”·

En av webshopparna Halloweencostumes har tagit bort utklädnanden. Deras talesperson Ross Walker Smith skriver i ett uttalande att de säljer dräkter även utanför halloween, till exempel till skolprojekt – vissa av dem av dem är ”historiska”. I sitt uttalande ber han om ursäkt ”ifall de har förolämpat någon”.

Publicerad:

LÄS VIDARE