Trump: Jag skulle aldrig kalla Kim ”kort och fet”

Publicerad 2017-11-12

Diktatorn Kim Jong-un kallade i veckan Donald Trump ”den galne gamle mannen”.

Nu svarar USA:s president, med illa dold sarkasm.

”Varför skulle Kim Jong-un förolämpa mig genom att kalla mig 'gammal', när jag ALDRIG skulle kalla honom 'kort och fet'”, twittrar han.

Ordkriget mellan Washington och Pyongyang har pågått i flera månader – och inte sällan haft en personlig prägel, där Donald Trump och Kim Jong-un angripit varandra.

I veckan kallade Nordkorea Trump gammal och galen i ett uttalande från den statliga nyhetsbyrån KCNA. I en ny bulletin på lördagen hävdade regimen att USA krigshetsar och ber om ett ”ett kärnvapenkrig på den koreanska halvön”.

Det är den amerikanske presidentens Asienrunda, där han bland annat besökt Sydkorea och Kina, som retat upp nordkoreanerna.

Trump svarar på anklagelserna på Twitter från Vietnam under söndagsmorgonen:

”Varför skulle Kim Jong-un förolämpa mig genom att kalla mig 'gammal', när jag ALDRIG skulle kalla honom 'kort och fet'.”

Han fortsätter:

”Nåväl, jag försöker verkligen att vara hans vän – och kanske kommer det att hända en dag!”

Tuffare sanktioner

Donald Trump uppger även att den kinesiske presidenten Xi Jinping har gått med på tuffare sanktioner mot Nordkorea.

”Framsteg görs”, skriver han på Twitter.

Det är oklart vilket kinesiskt uttalande Trump menar.

Nordkoreas ekonomi är kraftigt beroende av handel med Kina. Syftet med nuvarande och framtida sanktioner är att sätta press på landet att avbryta sitt kärnvapen- och robotprogram.

Vill medla

Vid en kort presskonferens tillsammans med Vietnams president Tran Dai Quang tidigt på söndagen förklarar Donald Trump att Nordkorea ”fortsätter att vara ett problem”, enligt nyhetsbyrån AP.

Trump säger också att han hoppas mycket på att Kina och Ryssland ska vara ”en enorm hjälp”.

Han erbjuder sig även att medla mellan Kina och Vietnam när det gäller konflikten om det resurs- och fiskrika Sydkinesiska havet.

– Jag är en väldigt skicklig medlare, säger Donald Trump.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln