Trekvarts miljon demonstrerade i Barcelona

avTT-AFP

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Enligt polisen var det cirka 750 000 människor som gav sig ut på Barcelonas gator för att fördöma rättprocesserna mot de avsatta katalanska ledarna.

Kataloniens avsatte regionpresident Carles Puigdemont och andra självständighetsivrare i regionen får frätande kritik av Barcelonas borgmästare Ada Colau.

Men på Barcelonas gator fördömde flera hundratusen människor rättprocesserna mot de avsatta katalanska ledarna.

Människomassorna krävde omedelbar frigivning av dem som häktats i Madrid och ett slut på domstolarnas prövning av riksåklagaren José Manuel Mazas begäran om åtal. Demonstranter som samlats utanför regionparlamentet i Barcelona ropade "Frihet!" och viftade med katalanska självständighetsflaggor och bar plakat med texten "SOS Demokrati".

Enligt polisen deltog cirka 750 000 människor i protesten i Barcelona.

– Det är en sorglig situation. Politikerna har inte gjort sitt jobb, säger Robert Muni, som deltog i demonstrationen med sina barn.

"Lurat befolkningen"

Men borgmästare Ada Colau är inte fullt lika imponerad av Puigdemont och andra rannsakade.

– De har provocerat fram spänningar och utropat en ensidig självständighetsförklaring som allmänheten inte vill ha, säger hon vid ett möte med partimedlemmar.

– De har lurat befolkningen för egna intressen, fortsatte hon bara timmar innan demonstrationerna skulle inledas.

"Frihet och demokrati"

Colau är emot att utropa självständighet från Spanien men har sagt sig vara för en öppen folkomröstning i frågan. En omröstning hölls den 1 oktober, men den förklarades olaglig av spanska författningsdomstolen.

Ada Colau anklagar sina motståndare för att ha kastat Spanien in i en politisk kris som resulterat i en "katastrof".

Puigdemont själv, som är i Belgien och hittills har vägrat infinna sig i domstol i Madrid, talade i katalansk tv:

– Fast en del av oss är långt borta från er och andra är i fängelse har vi ett tillfälle att uttrycka högt och klart att vi vill ha frihet och demokrati, sade han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Barcelona