Folkomröstningen i Katalonien

Kataloniens parlament har utropat självständighet

Av: 

Alexandra Carlsson Tenitskaja

Nivette Dawod

NYHETER

Kataloniens regionparlament har röstat för självständighet, uppger flera internationella medier.

Samtidigt har den spanska senaten beslutat att upphäva det katalanska självstyret.

Mycket spänd stämning råder i Barcelona.

– Folk ropar ”frihet”, samtidigt surrar polishelikoptern ovanför oss, berättar svenska Linda Moen, som befinner sig i centrala Barcelona.

Den katalanske talmannen Carme Forcadel läste efter omröstningen i parlamentet ur förslaget som ska ha röstats igenom vid 15.30-tiden.

– Vi utgör den katalanska republiken, som en självständig, suverän och demokratisk rättsstat, ska hon ha utropat.

70 lagstiftare ska ha röstat för Kataloniens självständighet, 10 emot och 2 personer röstade blankt. Oppositionen ska i protest ha lämnat lokalen och alltså inte lagt några röster alls.

Människor i Barcelona uppges gråta och vara euforiska, men också spända och oroliga. Få vet vad utropandet faktiskt innebär eller kan leda till rent konkret.

– Folk ropar ”frihet”, samtidigt surrar polishelikoptern ovanför oss, berättar svenska Linda Moen, som bor utanför Barcelona, men just nu befinner sig mitt i staden.

”Mänskliga sköldar”

Den spanska senaten samlades strax efter omröstningen och beslutade om att göra verklighet av premiärministern Mariano Rajoys hot: att aktivera lagparagraf 155, där man upphäver det katalanska självstyret.

Rajoy skrev också på Twitter:

"Jag ber alla spanjorer att vara lugna. Rättstaten kommer att återinföra lagligheten i Katalonien".

Flera polisbilar ska vara på väg till området runt det katalanska parlamentet, som har stängts av. Människor har också samlats utanför parlamentsbyggnaden för att, som de uppger, skydda de katalanska politikerna.

– De vill ställa sig där som mänskliga sköldar, säger Linda Moen som är på plats.

Följer läget

Utrikesministern Margot Wallström (S) följer utvecklingen:

– Det här beslutet kom precis och vi kommer att titta närmare på det. Det här är en spansk angelägenhet och den dialog som ska ske mellan parterna ska ske inom ramen för den spanska konstitutionen, säger Pezhman Fivrin som är pressekreterare för Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

När de katalanska politikerna genomförde den självständighetsomröstning som spanska konstitutionsdomstolen kallat olaglig den 1 oktober svarade spansk polis med krafttag och våldsamma ingripanden mot människorna som röstade.

Omkring 40 procent av katalanerna röstade i självständighetsfrågan. Av dem röstade en överväldigande majoritet för självständighet.

Mycket glädjefylld stämning

Aftonbladets reporter Cecilia Benedelle är på plats i Barcelona och beskriver stämningen som mycket, mycket glädjefylld.

– Politikerna försöker ta sig ur parlamentsbyggnaden och det har utbrutit en spontan applåd. De är så otroligt glada, de firar den här dagen, säger Aftonbladets reporter.

Hon beskriver också att det samtidigt är fullt med polisbilar och ambulanser på gatorna. Spanska medier har tidigare rapporterat om förväntade oroligheter i staden.

– Det står poliser i alla hörn och polishelikoptrar flyger i luften, säger Cecilia Benedelle.

Texten uppdateras.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Folkomröstningen i Katalonien

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkomröstningen i Katalonien

Katalonien

Spanien

Barcelona