Andrev Walden nomineras till Stora journalistpriset

NYHETER

Nu har journalisterna som är nominerade till Stora journalistpriset presenterats.

Aftonbladets krönikör Andrev Walden nomineras till Årets röst.

– Jag ska nog fira med ett glas rött efter förskolehämtning, säger han efter att nomineringarna är klara.

Foto: PONTUS ORRE
Andrev Walden.

Nomineringarna presenterades på Nedre Manilla på Djurgården i Stockholm. Aftonbladets krönikör Andrev Walden är nominerad som Årets röst.

Juryns motivering var:

"För att han i de stora frågorna hittar den vardagliga dramatiken och får oss att skrattandes se världen, familjen och oss själva i ett nytt och lite klokare ljus."

Det är en nervös men ändå glad som skribent som gick upp på scen.

– Det känns jätteroligt. Och som jag sa på scen, lite olustigt också eftersom jag har svårt att ta beröm, säger han efter att nomineringarna är klara.

Efter dagens förskolehämtning kommer han nog att fira nomineringen med ett glas vin.

Vad är en bra krönika för dig?

– Det kanske är en krönika som man lär sig något av att läsa, utöver vad den som skriver tycker. Det är väldigt lätt att skriva om vad man tycker, säger Andrev Walden.

Hur skriver man en bra krönika?

– Ett tips jag nästan ger är tänk på att det nästan alltid finns någon som vet mer än du, det finns alltid någon du kan ringa. Skaffa dig vänner som kan en massa saker.

Granskade trollfabriken

Men innan Walden tillkännagavs presenterades de nominerade i Årets berättare:

Åsa Erlandsson som skrivit boken Det som aldrig fick ske: skolattentatet i Trollhättan. Den skildrar skolattentatet i Trollhättan, där Anton Lundin Pettersson mördade tre personer.

Även journalisten Sukran Kavak nomineras i kategorin. Hon har gjort kortdokumentären Jag tolkar åt pappa för Tendens i P1. Under hela sin uppväxt har hon tolkat åt sin pappa eftersom han inte talar svenska.

Tredje nominerade i kategorin är Mathias Ståhle, Eskilstuna-Kuriren. Hans granskning om svenska trollfabriken och gruppen Granskning Sverige uppmärksammades när den publicerades i februari.

– Vi har fått mycket hot sen vi publicerade detta, säger Eva Burman, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren.

Nominerad för nyhetsrobot

I kategorin Årets förnyare är Jenny Agö och Jacob Nyström på Kit Sport nominerade. De fokuserar på att rapportera om sport på ett annorlunda sätt.

– Vi försöker att försöka bredda så mycket som möjligt och ge alla en chans att synas, säger Jacob Nyström.

Även nyhetsbyrån Siren är nominerade för sitt arbete med nyhetsrobot Robotea. Emma Boëthius, Matti Larsson, Martin Fredriksson, Ulf Fahlén och Johanna Hovnert arbetar dagligen med att plocka fram nyheter via roboten.

Expressens journalist Magda Gad är också nominerad i kategorin Årets förnyare.

– Hon har byggt upp en publik på Facebook på över 100 000, säger Karin Olsson, Expressens kulturchef som är på plats på Nedre Manilla i Magda Gads ställe.

– På sin Facebooksida har hon en dialog med läsarna nästan dygnet runt. Hon är outtröttlig i sin dialog med läsarna.

Vetenskap på sociala medier

Förutom Andrev Walden är yttreligare två personer nominerade i nya kategorin Årets röst, som presenteras av Jan Gradvall. Forskaren och vetenskapsskribenten Emma Frans var först ut som nominerad. Hon arbetar mycket med att nå ut med vetenskap på sociala medier.

– Vetenskapen har svårt att nå ut men om man blandar upp det med lite humor når det kanske ut, säger hon.

DN:s fotograf Paul Hansen nomineras också som Årets röst.

Nomineras för granskningar

Svenska Dagbladets Joel Dahlberg nomineras till Årets Avslöjande för avslöjandet av Allra-skandalen. Han berättar att tidningen fick ett antal tips till tidningen att något inte stämde med fondbolaget vilket senare ledde till en förundersökning om brott. I går häktades den femte personen i härvan.

SVT-journalisterna Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jacob Larsson nomineras också för Årets avslöjande. Detta efter granskningen om Fallet Kevin.

Sista nomineringen i kategorin går till Dagens Nyheter och reportrarna Mikael Holmström och Kristoffer Örstadius. De nomineras för sin granskning om IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Journalisten Johar Bendjelloul kommer att vara årets programvärd.


Tre kolumner av Andrev Walden:

Här hittar du alla Andrev Waldens kolumner.