Tyske Niels Hoegel, 41, misstänks ha mördat 106 personer

avNiklas Eriksson

NYHETER

Niels Hoegel, 41, ville vara hjälte.

Nu anklagas den tyske sjuksköterskan för 106 mord.

– Dödssiffran är unik i tysk historia, säger chefsutredaren Arne Schmidt.

Foto: Ingo Wagner / TT / NTB Scanpix

År 2015 uppdagades historien om Niels Hoegel, 41. Då dömdes han för två mord som han utförde i sitt yrke som sjuksköterska.

Han injicerade äldre patienter med droger som försatte dem i ett livshotande tillstånd, antingen på grund av andningssvårigheter eller hjärtstopp. Planen var att han skulle återuppliva dem och bli hjälte.

Men planen gick ofta fel.

Nu två år senare har det visat sig hur ofta.

Under torsdagen uppgav tysk polis att de nu har kopplat 106 mord till Niels Hoegel, skriver AFP.

– Dödssiffran är unik i tysk historia, säger chefsutredaren Arne Schmidt.

En siffra som hela tiden stiger. Så sent som i augusti meddelade tysk polis att han knöts till över 80 dödsfall och i dag steg alltså siffran ytterligare.

Polisen har uppdagat de nya mordfallen genom att bland annat öppna gravar och undersöka personer som dött på sjukhus där Niels Hoegel arbetat, skriver AFP. Totalt ska det handla om över 600 dödsfall som granskats och 136 kroppar som tagits ur sina gravar för nya utredningsåtgärder, skriver AP.

Mellan 1999 och 2002 arbetade han på Oldenburg-sjukhuset och misstänks under den perioden ha utförts 38 mord. Mellan 2003 och 2005 ska han ha utfört 62 mord i Delmenhorst.

I övriga fall pågår utredningen ännu men enligt AFP knyts Hoegel även till dem enligt utredarna.

Niels Hoegel har i förhör själv berättat att en bidragande faktor till att han begick de många morden var att han kände sig uttråkad. Han förklarade att han kände sig euforisk i de fall där han lyckades återuppliva patienten – och ”bedrövad” när han misslyckades.

Han ska också ha bett anhöriga till sina offer om ursäkt. Enligt BBC sa Hoegel att han svurit att aldrig göra om det efter varje mord. Men att hans ”motståndskraft” sedan sakta försvunnit och han gjorde det igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland