Världsberömda vita älgen ska skjutas

Kommunalrådet: ”Det är fruktansvärt”

avMalin Wigen

En vit älg i de värmländska skogarna blev en världskändis tidigare i somras och folk har vallfärdat dit för att få den perfekta bilden. Nu ska älgen skjutas.

– Det är fruktansvärt, man ska inte straffa ett vilt djur för att det agerar som ett vilt djur, säger kommunalrådet Hans Nilsson.

Foto: Tommy Pedersen / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu ska den vita älgen skjutas.

En stor vit älg som håller till i skogarna norr om Arvika blev världskändis efter att Edas kommunalråd Hans Nilssons film av den spreds i sociala medier. Den vita älgen uppmärksammades både nationellt och internationellt och snart vallfärdade både allmänhet och fotografer till Gunnarskog för att fota och filma den.

Uppståndelsen har gjort älgen mer oskygg menar vissa och den har betett sig aggressivt. En kvinna som promenerade med sin hund ska ha blivit översprungen av den vita älgen och hennes axel vreds ur led. Därför beslutade polisen för en vecka sedan om att det blir skyddsjakt på den.

”Kan vara mänsklig sköld”

Hans Nilsson är kritisk till beslutet.

– Det är fruktansvärt, man ska inte straffa ett vilt djur för att det agerar som ett vilt djur. Jag skulle vilja beskriva dens sinnelag ungefär som tjuren Ferdinand på julafton. Det är en lugn och harmonisk älg som lever i naturen sen är den ganska van med människor. Men om den känner sig hotad så reagera den som ett vilt djur, säger han.

Enligt honom har han talat med vissa i området som påstår att de inte är rädda för älgen.

– Jag skulle vara jätteglad om jag bodde där och hade honom i närheten. Det här är en av de största turistattraktionerna vi har i Västervärmland och att ta livet av den vore ju jätteförfärligt.

Han har gjort en namninsamling som han ska sprida så att folk kan protestera mot det här. Men mer kan han inte göra.

– Jag kan bara vädja till jaktalgen i området att låta älgen leva. Sen kan jag ju åka dit och vara mänsklig sköld, det är lite så jag känner det. Här har vi något unikt och jag hade turen att filma honom i augusti. Vi ska vara stolta och glada över den här älgen och kanske folk i området ska ha lite mer koll på sina hundar och inte skjuta älgen.

Polisen: ”Det här är inget husdjur”

Enligt polischefen i Arvika, Christer Lööf, vågar en del inte gå ut på grund av älgen.

– Det kan till exempel handla om äldre människor med rullatorer som inte hinner undan när älgen kommer mot dem. Det leder till att de blir isolerade i sina hem. Så kan de inte ha det, säger han till Svensk Jakt.

Även han är kritisk till att människor tappat respekten för älgen.

– Det här är inget husdjur, även om många verkar tro det. Älgen kan upplevas som tam men den har kvar sina naturliga instinkter. Det kan uppstå situationer där tjuren känner sig hotad och gör utfall, säger han till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arvika

Jakt