Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Donald Trumps tvärvändning om ljugande medarbetaren

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Donald Trumps rådgivare George Papadopoulos har erkänt att han ljög om sina kontakter med Ryssland.

Nu kallar presidenten honom en obetydlig ”volontär som hette George”.

Men under valkampanjen var Papadopoulos en ”fantastisk kille” enligt Trump.

George Papadopoulos.

I mars 2016 ryktades att Donald skulle presentera de personer som skulle hjälpa honom i utrikesfrågor. Under ett besök på Washington Posts redaktion fick den då blivande president frågan om han ville berätta vilka personer han ville ha vid sin sida.

– Jag hade inte tänkt göra det, men om du vill kan jag ge dig några namn, svarade Trump då.

Ett av de fyra namn han nämnde: George Papadopoulos.

– George Papadopoulos, han är en energi och oljerådgivare, en fantastisk kille, sa Trump.

Men nu, 1,5 år senare, verkar presidenten knappt minnas den forne rådgivarens namn. Och det han minns låter inte särskilt ”fantastiskt”.

”Få kände till den unga, lågt rankade volontären som hette George, som redan bevisats vara en lögnare”, skriver USA:s president på Twitter i dag.

Dagen innan framkom dokument där samme George Papadopoulos erkänner för FBI att han tidigare har ljugit om sitt samröre med ryska representanter. Han har bland annat ljugit om tiden för sina kontakter, till exempel sagt att möten skett innan han blev Trumps rådgivare trots att mötet skedde under hans tid i Trump-staben.

Under sitt falska vittnesmål ska ha också ha ljugit om personer han haft kontakt med. En professor med nära band till de styrande i Kreml beskrev han som ”obetydlig”.

Först 5 oktober i år erkände George Papadopoulos att han ljugit och under måndagen offentliggjordes FBI sin utredning mot honom.

I den framkommer att Papadopoulos försökt sammanföra Donald Trump och hans stab med företrädare för den ryska regeringen. I dokumentet framkommer att Papadopoulos till och med sagt sig kunna ordna ett möte mellan Donald Trump och Vladimir Putin.

Löftet ska ha gjorts vid ett möte med Donald Trump, hans stab och Papadopoulos i slutet av mars 2016. Han sa då att hans kontakter, den ryska professorn och en ryska som kallas ”Putins syskondotter”, skulle kunna ordna en sådan träff.

Professorn hade också sagt till Papadopoulos att han hade ”dirt” (ung negativa uppgifter) om Trumps motståndare Hillary Clinton, i form av tusentals mejl.

Uppgifterna har beskrivits som det tydligaste beviset hittills på ett samarbete mellan Trump-kampanjen och Ryssland inför det amerikanska valet.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Tidslinje: Trumprådgivarens ryska kontakter
Publisert:

LÄS VIDARE

Ryssland nekar till att ha påverkat USA-valet: ”Russofobi”

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Donald Trump