Flyktingkatastrofen

Här lämnas flyktingarna att drunkna

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Här lämnas människor på flykt att drunkna i Medelhavet.

Den libyska kustbevakningen finansieras och utbildas av EU för att rädda nödställda.

Men en fotograf ombord på en tysk räddningsbåt kunde nyligen dokumentera hur flyende plågades och sedan lämnades att dö i vattnet.

”När jag tog den här bilden hörde jag hur han tappade andan i vattnet. Jag hör fortfarande det ljudet i mitt huvud.”, säger fotografen Alessio Paduano till BBC.

Fotografen Alessio Paduano fick följa med inbäddad med den tyska icke-statliga räddningsorganisationen Sea watch till Medelhavet utanför den libyska staden Tripoli den 6 november.

Plötsligt hörde Sea watch nödrop om en sjunkande gummibåt med människor på flykt.

Sea watch kom till gummiflotten samtidigt som en båt där besättningen uppgav att man var från den libyska kustbevakningen. Plötsligt såg räddningspersonalen från organisationen hur människor från den libyska kustbevakningen, som till viss del finansieras och utbildas av EU, började slå och hota människorna på den sjunkande gummibåten.

En man hjälps upp på den tyska räddningsbåten, som lyckades rädda 58 liv den 6 november.
58 personer kunde räddas av den tyska organisationen Sea watch, men fem personer, inklusive ett litet barn, klarade sig inte.

Människor föll i vattnet under kaoset, och lämnades att drunkna, uppger organisationen. Alessio Paduano fångade tillfället med sin kamera medan Sea watch närmade sig de nödställda.

”Hör fortfarande det ljudet”

Han tog bland annat en bild på en man som var på väg att drunkna.

– När jag tog bilden hörde jag hur han tappade andan i vattnet. Jag hör fortfarande det ljudet i mitt huvud. Det var ett starkt känslomässigt tillfälle, lyckligtvis kunde vår räddningsbåt närma oss mannen och gruppen kunde dra upp honom ur havet, säger fotografen till BBC.

Sea watch lyckades, med hjälp av bland annat en italiensk helikopter, rädda 58 personer under insatsen. Fem personer, inklusive ett nyfött barn, klarade sig dock inte.

– Ingen hade behövt dö i dag om vi bara hade fått möjlighet att arbeta i lugn och ro. Dessa dödsfall måste skyllas på den libyska kustbevakningen som motsatte sig en säker räddningsaktion med sitt brutala beteende, sa Johannes Bayer, chef för Sea Watch till Daily Mail efter händelsen.

En person som plockats upp av den libyska kustbevakningen försöker fly. Den tyska hjälporganisationen Sea watch anklagar den libyska besättningen för att behandla flyende mycket illa.
”Jag hörde de desperata skriken överallt” berättar fotografen Alessio Paduano, som befann sig på en av räddningsbåtarna och fotograferade när de nödställda människorna räddades.

Han uppmanar europeiska regeringar att avbryta samarbetet med den libyska kustbevakningen. Libyerna uppger, tvärtemot, att det var den tyska organisationen som orsakade panik vid båten.

Enligt Daily Mail har ungefär 2 500 personer räddats på vattnet och förts till Italien under den senaste månaden. 26 döda kroppar, framförallt kvinnor från Nigeria, har också hittats.

Säljs som slavar

Många av de som flyr kommer från andra afrikanska länder än Libyen, och lämnar krigsdrabbade länder, fleråriga konflikter och ekonomiskt sammanfallna samhällen med hopp om ett bättre liv i Europa.

Flera av dem kommer dock aldrig med på de överfulla båtarna, utan säljs istället likt slavar när de kommit till den libyska kusten, visar en granskning som CNN gjort.

Köparna ska vara libyska företag som bland annat söker arbetskraft.

Slavhandeln på fastlandet har ökat sedan den libyska kustbevakningen har börjat agerat hårdare mot båtsmugglare, enligt CNN.

Den libyska kustbevakningen började hjälpa migranter från den sjunkande gummibåten, men enligt uppgifter från den tyska hjälporganisationen Sea watch behandlade de människorna mycket illa.
Fem personer, inklusive ett nyfött barn, dog under räddningsinsatsen i Medelhavet utanför Libyen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Är det någon skillnad på Trumps mur och EU:s?

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen