Misstänkt sexövergrepp inom SD

Wigh: ”Ytterligare ett sätt för partiet att smutskasta mig”

Av: 

Kenan Habul

NYHETER

”Spel för galleriet”, kallar Hanna Wigh den polisanmälan som Sverigedemokraterna gjort.

Och att partikollegan, som hon anklagar för sexövergrepp, uppger att de haft en relation är också ett sätt för partiet att smutskasta henne, anser hon.

– De vill visa alla kvinnor vad som väntar om man slår larm om övergrepp, säger Hanna Wigh till Aftonbladet.

Anna Wigh.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Aftonbladet har intervjuat riksdagsmannen som Hanna Wigh säger har tagit tag om hennes hals och stoppat ett finger i hennes underliv.

Han nekar till anklagelserna. I intervjun berättar mannen om att han och Wigh haft relation som pågått av och till från 2012.

– Jag tänker inte kommentera den biten då jag anser det vara ovärdigt och ett aktivt försök att skifta fokus, säger hon till Aftonbladet.

Enligt Wigh vill partiet smutskasta henne ytterligare för att skrämma kritikerna till tystnad.

– De vill statuera ett exempel för alla unga kvinnor där ute. Och jag förstår inte varför Aftonbladet går SD:s ärenden.

Det har nästan gått två dygn sedan hon gick ut i Kalla Fakta och berättade om övergreppet mot henne. Nyheten har slagit ner som en bomb. SD har polisanmält händelsen, men det ger Hanna Wigh inte mycket för.

– Partiet har inte polisanmält av omsorg för mig. Det är spel för galleriet.Det vet att det kommer att läggas ned i brist på bevis. Det är för att de ska kunna gå ut och säga att ”se, det var inget som låg bakom det här”.

Övergreppet hon anklagar partikamraten för inträffade i mars förra året – strax efter att hon i Expressen berättade om hur partiets dåvarande säkerhetschef förbjöd kvinnor att berätta om sextrakasserier i partiet. 

Hon blev chockad. Hon gick in i sig själv. Det tog henne lång tid innan hon samlade tillräckligt med mod för att kunna berätta för någon annan om vad hon råkat ut för, berättar hon.

Men i våras gick hon till partisekreteraren Richard Jomshof.

– Han avbröt samtalet snabbt och började prata om något annat. Han frågade inte vem som skulle ha gjort det här mot mig.

Varför tog du inte upp det själv med honom?

– Jag vet vad som hände när jag 2012 berättade för vår dåvarande säkerhetschef om hur min chef hade betett sig. Direkt efter samtalet gick säkerhetschefen till min chef och berättade. 

Hon fortsätter:

– Jag vågade helt enkelt inte berätta om det senaste övergreppet. Det är en person som har tagit grepp om min hals och tryckt in sitt finger i mig. Det är en person som jag är genuint rädd för, säger Hanna Wigh.

När du bestämde dig för att berätta offentligt, varför gick du till Kalla Fakta och inte polisen?

– Den frågan är återkommande bland nättrollen och jag förstår inte hur den kan vara relevant. Vem som helst borde begripa vilket dåligt bevisläge jag hade. När man drabbas av trauma handlar det om självbevarelsedrift.

Hanna Wigh säger att hon till slut ställde upp i Kalla Fakta i hopp om "att SD skulle göra upp med sin unkna kvinnosyn”.

Men det hoppet har grusats, säger hon.

– Jimmie Åkesson påstår att han inget visste. Men jag har ett sms från en medlem i vårt verkställande utskott som försöker urskulda sig för att partiet inte har tagit tag i frågan.

Ett fåtal högt uppsatta SD:are har hört av sig och beklagat det som hänt henne.

Reaktionerna från de sverigedemokratiska gräsrötterna har varit desto större och mer positiv, säger Hanna Wigh. Hon fick även stöd från S-ministern Annika Strandhäll som skrev på Twitter "Ingen ska behöva utsättas för d Hanna Wigh utsatts för i SD. Inte värdigt riksdagen eller politiken. Gårdagens Kalla Fakta gjorde mig bestört”.

– Jag blev väldigt rörd av det hon skrev. Men nu längtar jag bara efter att sova. Jag har varit vaken i två dygn, säger Hanna Wigh.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

”Jag har inte mer att säga än att jag har varit mycket tydlig med att hon ska göra en anmälan”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Här är de största skandalerna inom SD

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Utpekade SD-toppen nekar: Jag är oskyldig – vi hade bra relation

ÄMNEN I ARTIKELN

Misstänkt sexövergrepp inom SD

Hanna Wigh

Sverigedemokraterna