Missen i NK:s julskyltning blev viral succé

Fel noter till julklassiker tolkas av online-musiker

Uppdaterad 2020-12-09 | Publicerad 2020-11-30

Notbladet skulle bara vara en detalj i NK:s julskyltning, men tonsättaren Ida Lundén märkte att någonting var märkligt mellan stroferna.

När hon spelade den visade det sig att ackorden var skeva, och nu har flera musiker gjort egna versioner.

– Allt är ju inställt i år, men det är ändå härligt att vi musiker får uppleva någonting ihop och skratta, säger tonsättaren Ida Lundén.

Det var skillnaden mellan ackorden och tonerna som förbryllade Ida Lundén, när hon stod vid julskyltningen hos varuhuset NK i Stockholm.

– Jag ser ofta detaljer. När jag läser toner brukar jag höra musiken i mitt huvud, men nu fick jag inte ihop vad det är för tonart. Det är som om att läsa en känd text, men att orden inte stämmer.

Hon blev nyfiken på hur det lät. Hon tog en bild, gick hem och spelade in det. Ur tonerna kom en märklig version av julklassikern.

– Den stora skillnaden är att den som har gjort det här har förväxlat et C-dur ackord i stället för ett G-dur ackord, så när det börjar är det ett C i stället för ett G - det blir fel redan där! Många olika tonarter är staplade på varandra, vilket skapar ett jazz-ackord.

Ida Lundén är glad för så många slutit upp och gjort egna versioner av den lite ”jazzigare” versionen av julklassikern.

Många tolkningar

Hon delade sin version på Facebook, och det dröjde inte länge innan andra musiker spelade in egna tolkningar.

Allt från en organist till medlemmar ur Göteborgs indiekör ville ta sig an den slumpmässiga versionen. För många musiker har det varit ett tomt år, med tomma spellokaler och inga repetitioner.

– Allt är ju inställt i år, men det är ändå härligt att vi musiker får uppleva någonting ihop och skratta.

”Ett oväntat djup”

Efter att felnoteringen hade spridits har NK nu ändrat notbladet till ett som faktiskt stämmer.

”Vi valde att justera detta i skyltningen men hoppas att bägge versionerna får fortsatt möjlighet att sprida inspiration och glädje vilket de har gjort hos oss”, skriver NK i ett mejl till Aftonbladet.

Och den skevare versionen är faktiskt omtyckt. Organisten och kompositören Ida Fahl, som satt ihop sin egen version på orgel, är tagen av den.

– Det finns mycket att säga om det här stycket. Inte bara att vi musiknördar först ser det humoristiska i alla musikaliska ”fel” utan att det faktiskt har ett oväntat djup. När jag spelat och sjungit det femtio gånger, framstod något helt nytt i mina öron.

Hon menar att det är vackert att personen i fråga inte hade för avsikt att skapa någonting nytt, utan bara göra en fin notbild till ett skyltfönster.

– Jag hoppas att personen som kalkerade dessa noter förstår att hen skapat något helt fantastiskt.

Följ ämnen i artikeln