Viking Grace har dragits loss – passagerare evakueras

Fartyget Viking Grace har stått på grund sedan lördagseftermiddagen.

Flera hundra passagerare har tillbringat natten på färjan – men snart får de gå i land.

– Det har gått jättebra, vi är riktigt nöjda med operationen, säger Christer Eklund, Västra Finlands sjöbevakningssektion, som meddelar att fartyget nu är i hamn.

Färjan Viking Grace har sedan 13-tiden på lördagen stått på grund bara några hundra meter från hamnkanten i MariehamnÅland. Färjan var på väg från Stockholm med slutdestination Åbo.

Närmare 430 personer, 331 passagerare och 98 från besättningen, har fått spendera natten ombord på fartyget, då vindarna bedömdes alltför hårda för att dra loss det väldiga fartyget.

Nu uppger västra Finlands sjöbevakningssektion att de har lyckats bogsera bort färjan från grunden som den låg på vid 04 under söndagsmorgonen.

– Det har gått jättebra, vi är riktigt nöjda med operationen. Dykare har varit nere och undersökt fartyget och inte hittat något hål eller oljeläckage eller någonting sådant. Vi kommer att börja evakuera personerna ombord om någon timme, säger Christer Eklund, sjöräddningsoperatör på västra Finlands sjöbevakningssektion.

Får fara vidare med samma färja

Efter att passagerarna fått kliva i land vid kajen i Mariehamn kommer de att registreras – för att sedan få återvända till Viking Grace. Myndigheterna har gett tillåtelse för fartyget att köra vidare till Åbo med resenärerna från Finland. Detta då det inte bedöms finnas någon säkerhetsrisk meddelar rederiet i ett pressmeddelande.

De åländska passagerarna har strax efter klockan 10 stigit av i Mariehamn medan resenärer från Sverige åker till Stockholm med fartyget M/S Amorella i eftermiddag.

M/S Gabriella ersätter Viking Grace från och med måndag kväll från Åbo.

Vad som låg bakom olyckan ska nu utredas meddelar Viking Line. Passagerare som berörs av kommande inställda turer med Viking Grace kommer att kontaktas av rederiet.

Viking Grace vid kajen i Mariehamn.
Viking Grace vid kajen i Mariehamn.
Publisert:

LÄS VIDARE