Trump häver sekretess på utredning

Bara timmar innan han lämnar Vita huset hävde Donald Trump sekretessen på den så kallade Rysslands-utredningen.

”Jag har bestämt att materialet i den här pärmen ska offentliggöras i maximalt möjligaste omfattning”, skriver Trump i beslutet.

Han har dock accepterat FBI:s krav på att vissa passager ska förbli hemliga.

Med mindre ett ett halvt dygn kvar av hans presidentskap fattade Donald Trump beslutet att häva hemligstämpeln på dokument ur FBI:s utredning ”Crossfire hurricane”.

Den handlar om Rysslands inblandning i valet 2016, något som Trump upprepade gånger har avfärdat som en häxjakt mot hans person.

En redigerad version av utredningen har tidigare gjorts offentlig, men i ett oväntat sista minuten-drag har alltså Donald Trump nu bestämt att så mycket som möjligt av innehållet ska släppas.

Som en av sina sista drag som president häver Donald Trump sekretessen på den så kallade Rysslandsutredningen.
Som en av sina sista drag som president häver Donald Trump sekretessen på den så kallade Rysslandsutredningen.

Vita huset publicerade ett memo om beslutet klockan 01 under natten mot onsdagen, svensk tid. Där framgår att Trump begärde ut pärmen med Rysslandsutredningen från justitiedepartementet den 30 december.

Efter att ha läst den begärde han att innehållet ska offentliggöras ”i maximalt möjligaste omfattning”. FBI svarade så sent som i söndags med ett motkrav på att vissa passager i utredningen ska fortsätta vara hemligstämplade, något som Trump accepterat med hänvisning till att skydda underättelsetjänsten.

Vilka uppgifter som nu röjs i och med den hävda hemligstämpeln är än så länge oklart.

Rysslands-utredningen har resulterat i över 30 åtal, bland annat mot flera tidigare Trump-medarbetare. Trump har själv benådat sin tidigare kampanjchef Paul Manafort.

Publisert: