Coronapandemin

Nya reseregler till Sverige: Det här gäller

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Det blir hårdare krav vid inresor till Sverige, om Folkhälsomyndigheten får som de vill.

Anledningen är att stoppa virusmutationer från att komma in i Sverige.

– Myndigheterna kommer med sina synpunkter på måndag. Då kan vi behandla det och fatta ett snabbt beslut, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Oro för att virusmutationer ska ta sig in till Sverige gör att Folkhälsomyndigheten begär krav på negativt covid-19-test vid inresa till Sverige. Förslaget har lämnats över till Polismyndigheten, Kustbevakningen och Migrationsverket, och redan på måndag 1 februari ska myndigheterna lämna besked till regeringen.

– Myndigheterna kommer med sina synpunkter på måndag. Då kan vi behandla det och fatta ett snabbt beslut, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Kravet på ett negativ covid-19-test kommer gälla för alla utländska medborgare vid inresa till Sverige. Testet får vara max 48 timmar gammalt.

Sedan tidigare gäller inreseförbud till Sverige från de flesta länder utanför EU, samt Danmark och Norge. Om det nya förslaget godkänns kommer hårdare restriktioner att gälla för alla inresande – från alla länder.

Även EU väntas komma med nya reserekommendationer på måndag, något som regeringen också väger in i beräkningen.

– Deras fokus är vilka regler som gäller om man reser in från länder utanför EU, säger Damberg.

Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Hårdare krav även för svenskar

Svenska medborgare kan aldrig nekas att resa in i Sverige, men enligt planen ska det ställas hårdare krav på svenska medborgare vid inresa. Folkhälsomyndigheten föreslår att svenska medborgare rekommenderas att testa sig samma dag som de anländer, eller senast 48 timmar innan avresa.

– Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser Folkhälsomyndigheten att det är det viktigt att få de nya restriktionerna på plats, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten vill även att man stannar hemma och isolerar sig i sju dagar efter att man kommit hem från en utlandsresa. Fem dagar efter hemkomst ska man göra ett nytt coronatest, utöver det test som ska göras max 48 timmar innan man reser till Sverige. Även resenärernas hushållskontakter uppmanas att stanna hemma.

Kan införas test innan flyget

Det är polismyndigheten som ansvarar för att kontrollera inreseförbudet till Sverige, men även flygbolagen kan komma att kräva ett negativt testsvar innan man går på flyget.

– Mycket talar för att flygbolag ska ställa det här kravet redan innan man går på flyget till Sverige. Vi analyserar även om det är möjligt att ha ett så kallat transportörsansvar, som gör att bolagen kollar att man har ett negativt testsvar innan man går på flyget.

När man landat i Sverige kommer polisen kontrollera om man har ett negativt test – och har man inte ett negativt test, får utländska medborgare vända om och lämna Sverige igen.

– Det här systemet finns redan för resande från Storbritannien, men nu breddar vi det, säger Damberg.

Passkontroll för inresande.

Finns undantag

Det kommer finnas undantag för vilka som måste uppvisa ett negativt test för att komma in i landet.

– Ett viktigt undantag är godstrafik, så att vi inte får problem med export och leveranser till Sverige. Det gäller även arbetspendlare, som till exempel jobbar inom sjukvården i gränsregioner, säger Mikael Damberg.

Bor man i Sverige har man också rätt att komma till Sverige, även om man saknar svenskt medborgarskap.

– Är man boende i Sverige har man rätt att komma hit, det är de generella reglerna vi har. I veckan kommer vi reda ut exakt vilka undantag som ska gälla, säger Damberg.

ANNONS

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Mikael Damberg

Covid-19

EU

Folkhälsomyndigheten