Tomma mathyllor skapar brexitdebatt i Belfast

Av:  TT

Många hyllor gapar tomma i en livsmedelsbutik i Belfast. Bilden är från den 11 januari.
Många hyllor gapar tomma i en livsmedelsbutik i Belfast. Bilden är från den 11 januari.

Hyllor som gapar tomma i livsmedelsbutiker i Belfast har utlöst en häftig politisk debatt om följderna av brexit för Nordirland.

Jordbruksministern varnar för verklig matbrist när nya regler träder i kraft i april – en regeringskollega anklagar honom för "skrämselpropaganda på steroider".

Redan för en vecka sedan rapporterade The Times om leveransproblemen till flera livsmedelsjättar i Nordirland.

På Sainsbury's har premiumsortimentet Taste the Difference ersatts med produkter av märket Spar, som man enligt tidningen "annars mest hittar på bensinmackar". Bilder från en av kedjans snabbköp i Belfast visar tomma grönsakshyllor. Konkurrenterna Tesco och Marks & Spencer har liknande problem.

Tre veckor har gått sedan Storbritannien lämnade EU:s inre marknad och tullunion. För Nordirlands del gäller dock fortfarande vissa av den inre marknadens regler för varuhandel, då EU inte kunde acceptera en hård gräns mellan Irland och Nordirland.

Nordirland tillhör noga räknat inte Storbritannien, som omfattar England, Skottland och Wales, men ingår däremot i statsbildningen Förenade kungariket, som i dagligt svenskt tal brukar kallas för just Storbritannien.

"Uppenbarligen" brexitkopplat

Problemen som nu uppstått beror på de kontroller av varor mellan Storbritannien och Nordirland som är en konsekvens av det brittiska EU-utträdet, enligt Irlands utrikesminister Simon Coveney.

– Hyllorna var fulla före jul, och nu har de problem med försörjningskedjorna. Det är uppenbarligen kopplat till brexit, sade han till ITV i torsdags.

Inte alla är alltså övertygade om att den brittiske premiärministern Boris Johnsons brexitavtal med EU ger Nordirland tillgång till "det bästa av två världar", som utlovats av regeringen i London.

"Vissa problem"

Daniel Donnelly, rådgivare i internationella frågor på Nordirlands småföretagarförening, tror att en del av problemen beror på bristfälligt förarbete.

– Flera av våra medlemmar upplever att företag i Storbritannien har varit dåligt förberedda och omedvetna om de nya kraven som hänger ihop med slutet på övergångsperioden, säger han till TT på telefon.

Samtidigt vill Donnelly, som står i kontakt med kolleger som företräder de stora livsmedelsföretagen, tona ned varubristens omfattning.

– Det har varit vissa problem, men det är ett relativt litet antal produkter som varit otillgängliga, säger han, och pekar på att även coronapandemin spelar en roll i försörjningsproblemen.

Häftig debatt

I Belfast har frågan ändå utlöst en häftig debatt, som får ytterligare bränsle av farhågor om att problemen kan växa i april, då nya hårdare regler om kontroller av livsmedel och jordbruksprodukter träder i kraft. Vissa befarar att brittiska matkedjor då ska höja priserna eller helt bomma igen verksamheten i Nordirland, skriver The Times.

Edwin Poots, nordirländsk jordbruksminister från det nationalkonservativa unionistpartiet DUP, varnar för att skolor och sjukhus kan drabbas av matbrist under våren till följd av de hårdare kontrollerna.

"Skrämselpropaganda på steroider", fnyser regeringskollegan Stephen Farry från liberala Allianspartiet.

TT har kontaktat flera livsmedelsbutiker i Belfast, men ingen vill diskutera eventuella problem med leveranserna.

Publisert: