Coronapandemin

Hög smittspridning även bland barn och unga – symtomfria elever bör testas

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Fallen av covid-19 bland barn och unga ökar.

Skolelever som inte har symtom, men som varit nära en smittad person bör nu testas, menar Folkhälsomyndigheten.

– Smittspridningen i skolmiljön återspeglar smittspridningen i samhället, säger Britta Björkholm, avdelningschef på myndigheten.

Den ökade smittspridningen i Sverige fortsätter.

Även bland barn och unga ser nu Folkhälsomyndigheten en uppåtgående trend.

Det förklaras delvis med att testningen bland barn och unga har ökat, men också att den brittiska virusvarianten, som nu dominerar i flertalet regioner, är konstaterat mer smittsam.

Trots att smittspridning förekommer i skolmiljö, så är miljön inte drivande, menar myndigheten, utan återspeglar smittspridningen i samhället.

– Därför är det förebyggande arbetet viktigt i skolan, alla i samhället behöver följa råd och rekommendationer, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten på torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Symtomfria elever bör testas

Men för att snabbare kunna stoppa smittspridning och förhindra utbrott bland unga i skol- och fritidsmiljö kommer Folkhälsomyndigheten i närtid att justera sin vägledning för smittspårning, och rekommendera att elever som inte har symtom, men som varit nära någon med konstaterad covid-19, ska testas.

– Det här är givetvis ett pågående uppbyggnadsarbete i regionerna, det kommer förhoppningsvis införas den närmaste tiden, säger Britta Björkholm.

Symtomfria barn- och ungdomar kan dock fortsatt gå till skolan i väntan på provsvar, men rekommenderas att avstå fritidsaktiviteter.

Samtidigt säger Folkhälsomyndigheten att det nuvarande kunskapsläget tyder på att nedstängningar av skolor och distansundervisning inte har haft några mätbara effekter på samhällsspridningen.

Få blir allvarligt sjuka

Man konstaterar även att små barn är mindre mottagliga för viruset än äldre barn, och tonåringar är mindre mottagliga än vuxna.

Få under 20 år drabbas dessutom av allvarlig sjukdom och död.

– Vi vet att barn i alla åldrar är mottagliga för viruset och kan sprida det vidare. Men barn sprider inte smittan i lika hög utsträckning som vuxna, och blir ofta mindre sjuka, säger Britta Björkholm.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff angående coronapandemin.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Här rycker pensionärerna in för att styra upp vaccinationen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset