Coronapandemin

Sverige säger ja till utlandshjälp – danska bussar redo

Av: 

Elle Kari Karlsson

NYHETER

SKR vill låna in intensivvårdsläkare från andra länder för att säkra vårdkvaliteten och se till att personalen får semester.

Om regeringen formellt begär hjälp kan danska läkare stå redo inom ett dygn, enligt ordföranden för de danska intenssivårdsläkarna.

– Vi kan ha minibussar klara inom 24 timmar, säger Joachim Hoffmann-Petersen till Tv2.

På onsdagen skickade ordföranden för de danska intensivvårdsläkarna ett meddelande till sin svenska kollega.

”Vad behöver du?” var budskapet.

– Jag skrev: Vad behöver du? Vi har inte många patienter, och vår personal är fräsch, frisk och vaccinerad", säger Joachim Hoffmann-Petersen till danska Tv2.

Senare samma dag kom svaret från hans svenska motsvarighet, Annette Nyberg, som var tacksam för erbjudandet. Men det krävs en formell begäran från svenska myndigheter för att Danmark ska rycka in.

Region Skåne lånade ambulanser av Försvarsmakten under 2020. Bussen på bilden är ingen dansk minibuss.

På fredagen begärde Sveriges kommuner och regioner, SKR, just det.

I en skrivelse ber de regeringen att gå ut med formell förfrågan till de nordiska grannländerna om personalstöd till svensk intensivvård under sommaren.

Det kan, enligt SKR, vara ett av flera sätt att säkra svensk intensivvård samtidigt som sjukvårdspersonalen kan få semester.

– Vi befinner oss i ett läge där hälso- och sjukvården varit och är under hård press under lång tid, inte minst på intensivvårdssidan där vi länge haft en kapacitet över det normala, säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvårdfrågor på SKR.

Det behövs högkvalificerad personal som mäktar med. Även om beläggningen börjat minska är det många regioner som fortfarande är uppe i krislägesavtal.

– Även om pandemin går ned är återhämtning och vila för sjukvårdspersonalen en pusselbit som återstår.

Emma Spak och SKR hoppas på att regeringen ska svara skyndsamt.

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.
Svensk vård har haft ett tufft år minst sagt.

Danskar kan vara redo inom 24 timmar

Vad Sverige behöver är personal eftersom deras läkare och sjuksköterskor är utmattade, säger Joachim Hoffmann-Petersen till Tv2.

– Det finns avdelningar i Danmark som har gjort en enorm insats. Men ingen har belastats till botten, och det är mitt tydliga intryck att vi lätt kan hitta volontärer. Vi kan ha minibussar klara inom 24 timmar, säger Hoffmann-Petersen.

Ett annat alternativ är att Danmark kan hämta patienter. De flesta danska regioner borde kunna ta omkring 10 patienter, så landet kan uppskattningsvis behandla 50 svenska coronapatienter åt gången, enligt Joachim Hoffmann-Petersen. Han garanterar att det inte kommer påverka den danska vården.

– Under smittotoppen hade vi 150 intensivvårdspatienter i Danmark. Nu har vi 20-30 patienter, så vi kan frigöra mycket kapacitet säger han.

I en kommentar till Tv2 uppger den danska hälsomyndigheten och utrikesdepartementet att om de skulle få en formell begäran från Sverige kommer Danmark hjälpa till, i den utsträckning att ”de inte kompromissar med vår kapacitet till att hantera covid–situationen i Danmark”.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Danmark har öppnat upp landet mer och mer under våren.
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Emma Spak

Danmark