Coronapandemin

William Shakespeare blev historisk igen

Storbritannien har börjat vaccinera invånarna mot covid-19

Av: 

Petter J Larsson

Sophie Stigfur

NYHETER

LONDON. I dag började Storbritannien vaccinera sina invånare mot covid-19.

Margaret Keenan, 90, fick den första sprutan.

– Jag känner mig privilegierad, säger hon till Birmingham Live.

Näst på tur var William Shakespeare, 81.

På tisdagsmorgonen påbörjades coronavaccineringen i Storbritannien, som i förra veckan blev första västerländska land att godkänna Pfizers vaccin mot covid-19.

Margaret Keenan, 90, från Enniskillen, blev först att få vaccinet, rapporterar BBC. Hon säger att hon känner sig ”så lyckligt lottad”.

– Jag känner mig så privilegierad att vara den första personen att vaccineras mot covid-19. Det är den bästa tidiga födelsedagspresent jag kan tänka mig eftersom det innebär att jag äntligen kan se fram emot att tillbringa tid med familj och vänner efter att ha varit ensam under stora delar av året, säger Keenan, enligt Birmingham Live.

Den andra invånare att få vaccinet var 81-åriga William Shakespeare, som till vardags kallas för Bill, från Warwickshire.

Han passade på att hylla vårdpersonalen.

– Personalen på det här sjukhuset är fantastisk, säger William Shakespeare, enligt brittiska medier.

William Shakespeare, 81, var den andre britten att få vaccin mot covid-19.

25 miljoner i riskgrupper

Massvaccineringen börjar på sjukhus, och prioritet ges till boende och anställda på äldreboende, 80-plussare samt anställda inom vård och omsorg.

Omkring 800 000 vaccindoser anländer till Storbritannien under veckan. Det räcker till 400 000 personer, eftersom vaccinet tas i två omgångar, med tre veckors mellanrum. När de översta prioriteringsgrupperna vaccinerats är det dags för personer över 75 år och sedan fortsätter man att jobba sig igenom en riskgruppstrappa i nio steg.

Om tillgången på doser inte tryter – och Astrazenecas och Modernas vaccin också snart kan godkännas – så hoppas den brittiska regeringen kunna ha vaccinerat samtliga nio prioriteringsgrupper innan februari är slut. Det skulle innebära 25 miljoner vaccinerade britter i riskgrupp, vilket skulle förhindra 99 procent av dödsfallen med covid-19, skriver Independent.

– Trots den stora komplexiteten så kommer sjukhus nu att sparka igång den största vaccineringskampanjen i vårt lands historia från och med tisdag, sa professor Stephen Powis, NHS nationella medicinska direktör, i ett uttalande på NHS hemsida.

Margaret Keenan, 90, blev den första britten som fick ta emot coronavaccin.

”Historisk vecka”

Men det kommer att dröja till senare i vår för fler britter att kunna vaccineras och hälsominister Matt Hancock uppmanar landets invånare att fortsätta hålla avstånd och följa restriktionerna.

– Den kommande veckan kommer att bli historisk när vi börjar vår vaccinering mot covid-19, säger han.

– Vi gör allt vi kan för att säkerställa att vi kan överkomma de stora utmaningarna att vaccinera boende på äldreboende så snart vi kan.

– Jag uppmanar alla att delta i att trycka ner viruset och följa de lokala restriktionerna för att skydda NHS när de utför detta viktiga arbete.

Margaret Keenan, 90, möts av applåder från personalen på University Hospital, England efter att ha fått landets första vaccin mot covid-19.

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Vaccin

Covid-19

Coronaviruset

Storbritannien

Pfizer