Totalstopp för ungdomsidrotten i Stockholm: Vansinne

Det blir totalstopp för organiserad idrott för barn och ungdomar i Stockholm – även utomhus.

Blixtbeslutet gäller redan från söndagen.

– Det är vansinne, säger en förälder till Aftonbladet.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten aviserade skärpta coronaregler på en presskonferens under fredagen. Det blir alkoholstopp från klockan 20 på kvällarna, färre antal människor får träffas på krogen och man vädjade till butikerna att stoppa mellandagsrean.

Stefan Löfven meddelade också att all statlig och kommunal verksamhet som inte är nödvändig ställs in. Man tog upp öppna förskolan, badhallar och idrottshallar som exempel.

Stockholm.
Stockholm.

Blixtbeslut i Stockholm

När det gäller utomhusidrott verkar kommuner ha tolkat beskeden olika.

I ett blixtbeslut på lördagskvällen meddelade Stockholm stad att man stoppar all organiserad idrott, inomhus som utomhus, redan från söndagen. Alla tider på fotbolls- och bandyplaner bokas av.

Beslutet gäller alla åldrar. Det enda undantaget gäller elitidrott.

Montage.
Montage.

Staden skriver på sin hemsida att ”smittläget i Stockholm är mycket allvarligt. Därför har Stockholms stad beslutat att all verksamhet för alla åldrar är inställd på alla stadens idrottsanläggningar, inom- och utomhus”.

– Vi har fattat beslutet utifrån smittläget, det regeringen gick ut med i fredags. Vi hoppas att det ska ge resultat och att det kan bli ett annat läge, säger Marina Högland, chef för idrottsförvaltningen i Stockholms stad.

”Otydliga direktiv”

Idrottsförvaltningen medger dock att det är viktigt att röra på sig och motionera. Därför kommer fotbollsplaner vara öppna, i vissa fall ha utökad snöröjning och belysning under utökade tider.

Planerna kan nyttjas fritt, men man ”avråder från all spontan gruppverksamhet”.

Beslutet har fått många föräldrar att reagera på sociala medier och till Aftonbladet. Det faktum att olika kommuner, även inom region Stockholm, tolkar de nya restriktionerna så pass olika retar upp.

– Jag förstår inte logiken att ställa in all idrott, framförallt som barnen fortfarande går i skolan och har idrottslektioner. De är ju samma barn som spelar fotboll i samma lag efter skolan och på helgerna, säger en förälder som vill vara anonym.

”Barnen är jätteledsna”

Hon reagerar också starkt på att just utomhusverksamheten stängs.

– Att ett gäng åttaåringar inte får spela fotboll utomhus, det är bara väldigt konstigt.

På lördagskvällen har hon fått mejl från flera olika idrottsföreningar som hennes barn är aktiva i.

– Barnen är jätteledsna. Det är deras helger som förstörs. De åker skridskor, spelar fotboll och bandy. De tycker att det här är jättetråkigt.

I exempelvis Österåkers kommun har man tolkat regeringens besked annorlunda. Där stänger man ner inomhushallar, men ”i dialog med föreningarna kommer undersöka hur utomhusverksamhet ska kunna erbjudas i större utsträckning”.

Publisert: