AFD:s nya skrud: Anti-lockdownpartiet

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-04-11

Jörg Meuthen, en av två partiledare för AFD. Arkivbild

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) har backat i opinionen den senaste tiden.

För att rädda höstens val satsar partiet nu på att bli landets stora anti-lockdownparti.

I förbundsdagsvalet 2017 blev AFD tredje största parti i Tyskland med 13 procent av rösterna. Enligt de senaste undersökningarna ligger partiet nere på 11 procent.

Därför har nästan 600 av AFD:s medlemmar samlats i Dresden för ett partimöte, med syftet att skaka fram ett manifest som kan ena och lyfta det splittrade partiet lagom till valet 26 september.

Med en slogan som lyder "Tyskland. Men normalt" vill AFD porträttera sig som en motståndare till hårda virusrestriktioner, så kallade lockdowns. I det ingår kritik mot munskydd i skolor och mot "oproportionerliga" restriktioner.

– AFD vill visa att den här orgien av restriktioner, det här fängslandet, den här lockdown-galenskapen inte behövs, sade Jörg Meuthen, en av partiets två ledare, på mötet.

Några av AFD:s medlemmar uppges ha deltagit i de protester mot coronarestriktioner som har arrangerats i flera länder, bland annat Tyskland.

På mötet kom man även överens om två andra ståndpunkter: att Tyskland ska gå ur EU och ett totalstopp för anhöriginvandring. Det ligger i linje med vad partiet tidigare har stått för, då AFD grundades 2013 som ett euroskeptiskt parti innan kritik mot invandring och Islam hamnade högst upp på dagordningen.