Coronapandemin

Hallengren: Kan bli aktuellt att stänga delar av samhället

Av: 

Niklas Eriksson

Elle Kari Karlsson

NYHETER

Regeringen bedömer att risken för en tredje coronavåg är påtaglig.

Därför vill de ha större möjlighet att stänga delar av samhället – men också tydligare regler för att kunna ha öppet.

– Det kan bli aktuellt att stänga ner delar av det svenska samhället, säger socialminister Lena Hallengren.

Smittspridningen sjunker inte i Sverige. Med hjälp av pandemilagen vill regeringen ha möjlighet till bredare nedstängningar av samhället eftersom de befarar att vi kan vara på väg in i en tredje våg i coronapandemin.

– En tredje våg är på gång i Europa. Vi måste vara vaksamma, men det betyder inte att vi är på väg in i en tredje våg, säger Lena Hallengren.

– Vi har i dag inga besked om nedstängning men vi förbereder oss för att utnyttja den delen av pandemilagen också. I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent.

Socialministern säger att pandemilagen, som finns sedan 10 januari och gäller till sista september, i sig inte ger de verktyg som behövs. Och att dagens förslag handlar både om att förbereda regler för att kunna stänga men också regler och restriktioner som gör det möjligt att öppna verksamheter.

– Vi behöver inom ramen för pandemilagen ta fram de olika reglerna och begränsningarna, säger Lena Hallengren.

Sedan tidigare finns ”verktygen” för att stänga shoppinggallerior men nu ska det även möjliggöras för andra verksamheter där det bedöms vara svårt att hålla avstånd.

  • Alla handelsplatser och serviceinrättningar ska omfattas. Till exempel frisörsalonger, gym-, sport- och badanläggningar och restauranger samt andra serveringsställen.
  • Kommuner ska enligt förslaget också kunna besluta om förbud mot att vistas på vissa platser, till exempel parker och på badplatser.
  • Regeringen vill bland annat kunna stänga ned nöjesparker, djurparker, museer och konsthallar. Men för att kunna hålla öppet ska museer och konsthallar också förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker redan gör, med ett maxantal besökare baserat på lokalernas storlek.

Inga ytterligare stöd

Vid pressträffen säger Amanda Lind, kultur- och idrottsminister, att många museer och konsthallar redan i dag har anpassat sina verksamheter utifrån de regler som finns för andra delar av samhället.

Men att olika sammankomster och offentliga tillställningar ska få olika regler beroende på förutsättningarna.

– Åttabegränsningen ska inte ligga kvar längre än absolut nödvändigt, säger Amanda Lind.

– Detta möjliggör för arrangörer att kunna anordna sammankomster, när det blir olika tak beroende på förutsättningar.

Det handlar bland annat om olika regler för inomhus- respektive utomhusevenemang, beroende på vilka förutsättningarna som finns för att hålla avstånd.

Amanda Lind säger också att tillställningar med anvisade sittplatser kan tillåta ett högre antal personer vid en sammankomst:

– Deltagarbegränsningarna ska återspegla smittläget i landet.

Även motionslopp och liknande idrottstävlingar behöver tydligare regler för att kunna genomföras. Till exempel kan det utöver deltagartag handla om hur många som får vistas inom samma område. Ungefär som i butiker med en person per tio kvadratmeter butiksyta.

Näringsidkare inom de branscher som berörs av de nya reglerna, så som museer, konsthallar eller nöjesfält, kommer inte få ta del av några ytterligare stöd utöver de som redan existerar.

– Det är klart att vi hela tiden följer utvecklingen och gör allt vi kan för att kompensera, säger hon.

Under pressträffen får Lena Hallengren frågan om vad som krävs för att stänga ner delar av samhället:

– Det går inte att säga exakt. Jag tänker inte stå och spekulera, vi behöver göra en samlad bedömning. Men en platå och en lätt ökning är inte nog för att stänga ner. När det blir aktuellt kommer vi vara tydliga.

PODD Har världen rätt prioriteringar kring vaccinet?

Aftonbladet Daily med Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Passa på! Köp Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Lena Hallengren

Regeringen