Presidentvalet i USA 2020

Harris och Pence i debatt – båda duckade samma fråga

Av: 

Hans Österman

NYHETER

På varsin sida om plexiglaset rök Kamala Harris och Mike Pence ihop om coronaviruset.

– Amerikanska folket har bevittnat det största misstaget i vårt lands historia, sa Harris när debatten mellan vicepresidentkandidaterna drog igång.

Men det var en fråga båda vägrade svara på.

Debatten hade på förhand beskrivits som den viktigaste mellan två vicepresidentkandidater i historien.

Under natten mot torsdagen, svensk tid, drabbade demokraten Kamala Harris, 55, samman med den sittande vicepresidenten, republikanen Mike Pence, 61.

Debatten sändes från ett universitet i Salt Lake City, Utah, och efter önskemål från Demokraterna för att minska smittorisken skiljdes Harris och Pence åt av plexiglasskivor.

Debatten var uppdelad i nio ämnen där varje kandidat fick två minuter på sig.

Kaoset från debatten mellan Donald Trump och Joe Biden upprepade sig inte. Visserligen avbröt Harris och Pence varandra ibland, men utan grova personpåhopp och inom ramen för hur politiska debatter brukar se ut.

Kamala Harris och Mike Pence under debatten.

Harris anklagelse om corona

Första ämnet var coronapandemin. Kamala Harris gick ut hårt.

– Amerikanska folket har bevittnat det största misstaget från en president i vårt lands historia.

Hon hänvisade till en av intervjuerna mellan Trump och journalisten Bob Woodward och anklagade den sittande regeringen för att ha lurat medborgarna.

– Den 28 januari informerades presidenten och vicepresidenten om virusets konsekvenser. De visste vad som hände och de informerade er inte. De visste – och de dolde det.

Pence pressad om ceremonin

Mike Pence, som leder Vita husets insatsgrupp mot covid-19, försvarade regeringens och Trumps insatser och nämnde särskilt reserestriktionerna för inresande från Kina.

– Vår nation har gått igenom utmanade tider i år. Men folket ska veta att president Trump har satt folkets hälsa först från första början. Ingen president kunde ha gjort mer.

Debatten leddes av journalisten Susan Page från USA Today. Hon frågade Mike Pence om ceremonin utanför Vita huset förförra lördagen när nya HD-domaren Amy Coney Barrett presenterades. Eventet – där många deltagare hade fysisk kontakt och höll kort avstånd till varandra – har pekats ut som en möjlig källa till smittspridningen i Vita huset. Moderatorn ville veta hur folket ska förväntas följa restriktionerna när politikerna inte gjorde det.

Pence försvarade ceremonin med att den hölls utomhus och att många av de närvarande hade testats för corona.

– President Trump och jag har stort förtroende för amerikanska folket och att de kan ta till sig information och omsätta det i praktiken, sa han.

Kamala Harris sa senare i debatten att hon skulle ta ett vaccin om det rekommenderades av USA:s smittskyddschef Anthony Fauci – men inte om uppmaningen kom från Trump.

Det fick Mike Pence att gå i taket.

– Det faktum att du underminerar allmänhetens förtroende för ett vaccin, om ett vaccin kommer under Trump-administrationen, är oacceptabelt. Senator, jag ber dig att sluta göra politiskt spel av folks liv.

Frågan båda vägrade svara på

Senare fick båda kandidaterna frågan om de haft diskussioner med sina respektive presidentkandidater om vad som händer om presidenten inte kan fullfölja sin roll. Frågan är aktuell med tanke på Trumps corona och att både Trump och Biden har hög ålder (74 respektive 77 år).

Men både Harris och Pence gled undan utan att ge något svar. Pence återvände i stället till föregående ämne och kritiserade Harris uttalande om coronavaccin. Harris å sin sida började i stället prata om sin karriär och att hon brutit många barriärer som svart kvinna.

En tidig undersökning från CNN visar att 59 procent av tittarna ansåg att Harris vann debatten medan resterande ansåg att Pence var vinnaren.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

WOLFGANG HANSSON: En av dem är USA:s president om fyra år – senast

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Salt Lake City

Mike Pence

Kamala Harris

Amerikansk politik

Presidentvalet i USA