Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Berit, Birgit

Kroppspråksexperten: ”Hon säger ja med kroppen men nej med orden”

Publicerad 2020-10-08

Menar hon ja eller nej? Kamala Harris kroppsspråk i nattens debatt ställde stundtals till det för henne, tycker kroppsspråksexperten Mi Ridell.

– Vi tenderar att tro mer på kroppsspråket än det talade ordet, säger hon.

Det blev en betydligt lugnare debatt mellan demokraternas Kamala Harris och republikanernas Mike Pence i jämförelse med den mellan Trump och Biden. Vice presidentkandidaterna var kroppsspråksmässigt synkroniserade när de gjorde entré i lokalen, enligt kroppsspråksexperten Mi Ridell.

Men sen började själva debatten.

Mike Pence under nattens debatt.

Tecknet avslöjade Pences känslor

Mike Pences kroppsspråk var för det mesta lugnt och trovärdigt, men så fort det hettade till lade Mi Ridell märke till en viss reflex i hans ansiktsuttryck.

– När han blir ansatt gör han en så kallad ”lip purse”. Det gör man när man känner sig attackerad. Han gör det när de pratar om vaccinet, när de pratar om Kina, abort och så vidare. Då försvinner läpparna, säger hon i Aftonbladets sändning om debatten.

Mi Ridell säger att hon aldrig har sett tecknet så tydligt och ofta.

– Det är helt mänskligt och sker omedvetet. Men när man känner sig helt till freds spänner man ingenting i kroppen.

Fluga i håret

Debattens stora snackis har blivit flugan som i omkring två minuter satt i Mike Pences hår. Och det är inte så konstigt enligt Mi Ridell.

– Det är våra stenåldershjärnor som gör att vi tappar fokus direkt. Nu hör man inte ett dugg vad han pratar om utan man tittar bara på hans hår och undrar om han inte känner flugan. Jag tror inte att han känner den, annars hade det varit naturligt att vifta bort den.

Kamala Harris under nattens debatt.

Harris kroppsspråk förvirrande

När Pence påstod att Biden vill höja skatterna svarade Harris med att det absolut inte är sant. Men samtidigt som hon säger det nickar hon.

– Då säger hon ju ja med kroppsspråket men nej med orden. Det blir förvirrande, men vi tenderar att tro mer på vad kroppen säger än det talade ordet, säger Mi Ridell.