Socialchef gick före i vaccinationskön – får sparken

I februari avslöjade Aftonbladets att flera chefer i Upplands Väsby rundade vaccinkön.

Socialchefen stängdes av och kommunen tillsatte en utredning. Nu har han fått sparken.

– Utredningen visar att han har agerat på ett olämpligt sätt som allvarligt skadat hans förtroende som socialchef. Jag har därför i meddelat att han inte längre har mitt förtroende att fortsätta i den rollen, säger kommundirektören Regina Kevius.

Socialchefen och flera andra chefer i Upplands Väsby kommun rundade prioritetsordningen och fick sina första sprutor trots att de inte tillhörde gruppen av vårdpersonal som vaccinerades vid tidpunkten.

Efter Aftonbladets avslöjande i början av februari stängdes socialchefen av från sin tjänst.

Kommunen tillsatte en utredning som visade att han frångick prioriteringsordningen när han tog emot vaccinet. Den har nu lett till att socialchefen får sparken. I väntan på överläggning är han avstängd.

– Utredningen visar att han har agerat på ett olämpligt sätt som allvarligt skadat hans förtroende som socialchef. Jag har därför i samtal med honom meddelat att han inte längre har mitt förtroende att fortsätta i den rollen, säger kommundirektör Regina Kevius i ett pressmeddelande.

Ytterligare två chefer som tagit emot vaccinet kommer att varnas av arbetsgivaren.

Cheferna anmälde sig för vaccinering via en länk som skickades ut av kommunens vaccinationssamordnare. Även hennes agerande kan komma att få en disciplinpåföljd.

Regina Kevius tog beslutet i samförstånd med den politiska ledningen i kommunen.

– Vi är inne i ett mycket allvarligt skede med en fortsatt pandemi där många väntar på vaccin. Vi som kommun måste värna allmänhetens förtroende i arbetet med att begränsa smittspridningen i Upplands Väsby, säger Regina Kevius.

Charlotta Marklund fortsätter i rollen som tillförordnad socialchef.

Aftonbladet söker kommunen och socialchefen för en kommentar.

PODD Vaccineffekten

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE