Snart kan amerikaner få hjälpcheckar

Av:  TT TT-AFP-Reuters

Senatens majoritetsledare Chuck Schumer har redan gjort segergesten.

Efter maratonförhandlingar väntas president Joe Bidens jättelika virushjälppaket nu få slutligt grönt ljus av kongressen.

– Det gör att vi kan få iväg checkarna, med start den här månaden, till det amerikanska folket som så desperat behöver hjälp, sade Biden härom dagen.

Direktutbetalningarna på max 1 400 dollar (motsvarande 12 000 kronor) kommer att nå hundratals miljoner amerikaner, nästan alla. Personer som har en årsinkomst på 75 000 dollar eller lägre får det fulla beloppet och sedan trappas det ner. Den som tjänar över 100 000 dollar om året får ingen check, enligt tv-kanalen CNBC.

Smittspårning och barnbidrag

Hjälppaketet innehåller även arbetslöshetsunderstöd, satsningar på vaccin och smittspårning samt stöd till delstater och småföretagare. Hjälp till skolor, så att de ska kunna öppna säkert, samt skattelättnader för barnfamiljer som påminner om det svenska barnbidraget finns också med – bland annat.

Bidens uttalande fälldes kort efter att senaten med minsta möjliga marginal i helgen röstat igenom stödpaketet, som är värt 1 900 miljarder dollar. Ingen republikan gjorde tumme upp och det krävdes vissa eftergifter, bland annat ett mer blygsamt arbetslöshetsunderstöd, för att få mer mittenorienterade demokrater att rätta in sig i partiledet.

Redan innan stimulanspaketet nådde senaten tvingades Demokraterna dock ge upp en av de stora käpphästar som de hade hoppats få in i skrivningen: en höjning av den federala minimilönen till 15 dollar i timmen.

Skriver under

Hjälppaketets svåra prövning var i senaten, där de båda partierna har 50 ledamöter vardera men Demokraterna har utslagsrösten. Nu går lagstiftningen tillbaka till det demokratledda representanthuset, som väntas säga ja under tisdagen. Kort därpå undertecknar Joe Biden "Den amerikanska räddningsplanen", presidentens första signaturlagstiftning.

Stimulanspaketet, det sjätte sedan pandemin nådde USA för ett drygt år sedan, har flera strategiska mål: Vid sidan av att stävja coronavirussmittan hoppas Vita huset stimulera ekonomin i stort, samt hjälpa utsatta som har förlorat sina jobb eller på annat sätt drabbats ekonomiskt. Demokraterna har förhoppningar om att fattigdomen i landet minskar med en tredjedel i år, skriver tidningen The New York Times.

Republikanernas invändningar är bland annat att paketet är för dyrt och omfattande, i en tid då ekonomin är på väg att återhämta sig på egen hand. De anser också att de hållits alltför mycket utanför processen med att ta fram hjälppaketet.

Publisert: