Danderyds sjukhus

Dog efter knäinfektion – läkarna kritiseras

Av: 

Martin Nilsson

NYHETER

En man undersöktes på Danderyds sjukhus efter att ha trampat snett och fått smärta i knät.

Läkarna skrev ut smärtstillande, men mannen dog en dryg vecka senare.

Nu riktar IVO kritik mot två läkare, för att de glömt ta ett blodprov.

Det var i juni förra året som en person trampade snett när han skulle kliva av cykeln. Efter händelsen fick han svårt att gå och fick feber under natten. När personen besökte Danderyds sjukhus dagen efter kollade läkarna knät och konstaterade att det var svullet och ömt. De noterade inte heller någon fraktur i knät.

Läkaren som undersökte personen fick hjälp av en äldre kollega och de ansåg att inget mer skulle göras. Mannen fick smärtstillande. Han skulle även höra av sig om han försämrades. Anhöriga kontaktade vården i början av juli och berättade att deras anhörige är död, då han utvecklat en allvarligare infektion.

Två läkare vid Danderyds sjukhus får kritik av IVO.

Ivo riktar kritik

Enligt Ivo genomfördes inte en tillräcklig undersökning och bedömning. De pekar även på att läkarna borde ha tagit ett blodprov för att helt kunna utesluta en infektion. Det ska inte heller ha genomförts någon undersökning till orsaken till febern. Någon hänsyn till personens kända riskfaktorer gjordes inte. Ivo pekar på att det i sin tur resulterade till en fördröjd diagnos av en infektion.

Den biträdande verksamhetschefen menar att läkarna ska ha följt rutinerna och utfört en tillräcklig undersökning vid tillfället.

Danderyds Sjukhus ska nu ta hänsyn till Ivos beslut i sitt fortsatta arbete. Ärendet avslutas men en uppföljning kring vilka åtgärder som genomförts kan komma att göras.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Danderyds sjukhus

Sjukvård