Hit kommer sommarvärmen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sommaren har nu nått sitt slut, men deppa inte för det.

På söndag kommer sommarvärmen till södra Sverige.

Om än på tillfälligt besök.

– Det kommer blir 18-21 grader och lokalt upp till 22-23 i Halland och nordvästra Skåne, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se

En solig vecka förvandlas nu en molnig helg i hela landet.

I Norrland ger ett lågtryck regn och temperaturer på 5–12 grader. Däremot kan solen titta fram i östra Svealand och de västra delarna av Götaland.

– Temperaturerna kommer vara blygsamma, i söder kommer det vara varmare luft med upp till 15 grader som lägst, och det kan komma regn, säger Mikael Sjöstrand meteorolog på Klart.se.

I Blekinge och Småland kan termometern krypa upp till 18- 19 grader. Annars kommer det blåsa en del, speciellt vid Skånekusten och Norrlandskusten.

Under söndagen kommer regnet hänga kvar över Norrland och termometern kommer som mest visa 5-11 grader. I söder däremot väntas solen stråla och bjuda på höga temperaturer.

Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.
Foto: Björn Lindahl
Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Sommarvärmen beror på att varm luft nu strömmat upp från sydöstra Europa.

– Det kommer blir 18-21 grader och lokalt upp till 22-23 i Halland och nordvästra Skåne. Samtidigt blir det blåsigt vilket gör att det inte kommer känns fullt lika varmt, men absolut är det sensommarvärme under söndagen, säger Mikael Sjöstrand.

Kortvarig värme

Nästa vecka kommer det vara omkring 15 grader i söder och i norr 5- 12 grader. Vädret kommer att variera i både söder och norr, men det går att vänta sig några dagar med sol.

Tisdag och onsdag ser i nuläget ut att bjuda på en del sol medan de övriga dagarna nästa vecka troligtvis kommer bli en del regn. Men helgens besök av sensommarvärmen är troligen inte det sista.

– Eventuellt kan det bli närmare 20 grader även i början av oktober, säger Mikael Sjöstrand.

Foto: Wolfgang Kumm / TT
Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE