Nyheter

Få kontroller av pandemilagen

Av: 

TT

Coronainformation framför en kö till en butik i Malmö. Sedan pandemilagen trädde i kraft i söndags har få länsstyrelser satt i gång med kontroller. Arkivbild.
Coronainformation framför en kö till en butik i Malmö. Sedan pandemilagen trädde i kraft i söndags har få länsstyrelser satt i gång med kontroller. Arkivbild.

NYHETER

Få av landets länsstyrelser har ännu utfört kontroller för att se till att den nya pandemilagen efterlevs, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Pandemilagen trädde i kraft i söndags och gav länsstyrelserna ansvaret att inspektera bland annat butiker och gym.

Inspektionerna går ut på att kontrollera att exempelvis handelsplatser beräknat det maximala antalet kunder som får vistas i en butik, om antalet finns skriftligen dokumenterat och om lokalerna är utformade så att besökare kan hålla avstånd.

Redan i söndags uppgav flera länsstyrelser att det kan ta tid att ställa om delar av verksamheten och enligt Ekot har bara fyra av de 15 länsstyrelser som radion har pratat med utfört fysiska kontroller.

Bland annat länsstyrelsen i Norrbotten kommer i första hand att förlita sig på tips från allmänheten och observationer från andra myndigheter.

– Vi ska också följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer. Vi kommer i första hand att inrikta oss på råd och information, det är också en del av vårt tillsynsarbete, säger tillsynshandläggare Robert Svanberg till radion.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: