Senaten hävde Trumps veto mot försvarsbudget

Av:  TT

Senaten har upphävt president Donald Trumps veto.
Senaten har upphävt president Donald Trumps veto.

Med hjälp av ett flertal republikaner upphävde den amerikanska senaten på nyårsdagen president Donald Trumps veto mot den kommande försvarsbudgeten.

Med röstsiffrorna 81–13 godkände senaten landets försvarsbudget på 740 miljarder dollar, motsvarande drygt 6 100 miljarder svenska kronor, rapporterar NBC News. Därmed uppnåddes de två tredjedelars majoritet som krävdes för att gå emot Trumps veto.

Den andra kammaren i kongressen, representanthuset, upphävde presidentens veto i måndags med röstsiffrorna 322–87. Budgetförslaget kommer därigenom att lagfästas i National defense authorization act (NDAA).

– Vi har drivit igenom den här lagstiftningen 59 år i rad. Och på ett eller annat sätt kommer vi att färdigställa den 60:e NDAA och lagfästa den innan kongressen avslutas på söndag, sade den republikanske majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, inför omröstningen, skriver Reuters.

Gjort utspel

Republikanerna har i huvudsak stått bakom sin president under hans turbulenta period i Vita huset. Men efter att ha förlorat valet i november har Trump gjort utspel mot dem för att de inte till fullo har stöttat hans påståenden om valfusk och för att ha motsatt sig att höja beloppet på den check som de flesta skattebetalande amerikaner ska få i coronastöd.

Trump lade in sitt veto den 23 december eftersom han ansåg att försvarsbudgeten "inte omfattar väsentliga nationella säkerhetsåtgärder" och kallade den för "en gåva till Kina och Ryssland".

Försvarsbudgeten reglerar allt ifrån hur många fartyg som ska köpas till soldaters löner och geopolitiska hot.

"Patetiskt!!!"

Presidenten motsatte sig också att den innehöll krav på att militärbaser som namngetts efter sydstatsgeneraler skulle döpas om. Han ville dessutom få till en skrivning i budgeten om upphävt juridiskt skydd för sociala medier. Skyddet, kallat Section 230, innebär att bolag som Twitter inte kan stämmas för inlägg som användare gör.

"Vår republikanska senat missade precis tillfället att bli av med Section 230 som ger obegränsad makt till de stora teknikföretagen. Patetiskt!!!", skriver Trump på Twitter.

Det är första gången under presidentens fyra år vid makten som senaten går emot Trumps veto.

Publisert: