Coronahösten fortsätter – rekord i Norrbotten

Av: TT

Publicerad:
Norrbotten rapporterar rekordmånga fall av covid-19 under ett dygn. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Norrbotten rapporterar rekordmånga fall av covid-19 under ett dygn. Arkivbild.

I Norrbotten rapporteras rekordmånga coronafall under ett dygn. I Skåne smittas allt fler äldre.

Erfarenheter från i våras visar att vårdbehovet följer ökningen av antalet fall med cirka två veckors eftersläpning, enligt Region Stockholm, där antalet covidpatienter fortsätter att öka.

150 personer har bekräftats smittade av coronaviruset under fredagsdygnet i Region Norrbotten, vilket är det högsta antalet som registrerats i länet under ett och samma dygn.

"Det ser dystert ut. Cirka 250 personer med covid-19 på två dygn, det gör att vi troligen kommer att fördubbla antalet personer med covid-19 den här veckan i jämförelse med förra", säger regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt i ett pressmeddelande.

Fler smittade äldre

Även i Skåne fortsätter smittspridningen att öka i hela länet. Under torsdagsdygnet rapporterades 481 nya fall. De senaste dagarna har en rejäl ökning av covid-19 noterats bland äldre personer, uppgav Region Skåne i ett pressmeddelande på fredagen. Smittan har också tagit sig in på allt fler äldreboenden, enligt regionen. Även antalet som får vård på sjukhus ökar.

I Stockholm fortsätter antalet patienter inskrivna vid akutsjukhusen att öka. Enligt fredagens rapport vårdades 148 patienter på sjukhus i länet, vilket är 29 fler jämfört med i tisdags. 15 personer får intensivvård.

Två veckors eftersläpning

Region Stockholm uppger att det är sannolikt att vårdbehovet kommer att fortsätta öka de närmaste veckorna. Erfarenheter från anstormningen av covidpatienter i våras visar att behovet följer ökningen av antalet fall med cirka två veckors eftersläpning.

I Västra Götaland fanns totalt 80 inneliggande patienter med covid-19 på sjukhusen under fredagen, vilket är 16 fler jämfört med i måndags. Då konstaterades också ytterligare 742 nya fall i regionen, jämfört med dygnet innan.

Region Östergötlands sjukvårdsledning har gått upp i stabsläge, med anledning av den senaste tidens negativa utveckling. På lördagen vårdas 32 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, vilket är tolv fler jämfört med i måndags.

På fredagen rapporterades ytterligare fyra dödsfall i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed hade totalt 5 938 smittade avlidit i landet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN