5 anklagelser om valfusk – så mycket substans innehåller de
Uppdaterad 2020-11-10 | Publicerad 2020-11-09
Donald Trump och hans anhängare fortsätter att hävda att presidentvalet stulits – men beläggen saknas.
Här går vi igenom anklagelserna – stat för stat.
Rösträknandet i det amerikanska presidentvalet är ännu inte är avslutat. Men eftersom Joe Bidens ledning är ointaglig förklarades han på lördagen som vinnare av samtliga stora nyhetsmedier.
Den sittande presidenten Donald Trump har vägrat att erkänna sig besegrad – och fortsätter påstå att han är valets rättmätige segrare och att det förekommit massiva oegentligheter.
I inlägg efter inlägg på Twitter har presidenten rasat mot det påstådda valfusket
Hittills har Donald Trump och hans anhängare framför allt pekat på påstått valfusk i fem delstater: Michigan, Pennsylvania, Georgia, Nevada och Arizona. Man har där lämnat in flera stämningsansökningar.
Samtliga är delstater som antingen vunnits av Joe Biden med knapp marginal eller där Biden ser ut att gå mot en knapp seger.
Här går vi igenom de viktigaste anklagelserna hittills, stat för stat.
MICHIGAN
Trumpkampanjen påstår:
Observatörer ska ha stängts ute i Detroit medan valarbetare ”fixade” röstsedlar som inte kunde avläsas av maskiner.
Den republikanska politikern Ronna McDaniel har också påstått att rösträknare i Detroit fått instruktioner att bakdatera röstsedlar. Hon har också uppgett att tvåtusen röstsedlar i staden Rochester Hills felaktigt bokförts för demokraterna.
Sanningshalt:
Några bevis har inte presenterats. En domare uppger för Washington Post att anklagelserna om ”fixade” röstsedlar handlar om ”rena spekulationer”.
Uppgifterna om bakdatering har tillbakavisats av valsansvariga i delstaten, skriver Clickondetroit.com.
De felaktigt bokförda rösterna handlar om ett enskild misstag som rättats, uppger stadens stadsnotarie i en video på Twitter.
– Som republikan blir jag störd över att detta medvetet beskrivs felaktigt för att underminera röstprocessen, säger hon i videon.
PENNSYLVANIA
Trumpkampanjen påstår:
Valobservatörer som sympatiserar med Trump ska ha stängts ute från en röstlokal där sent inkomna röster räknades. Observatören Brian McCafferty påstod i en video att han kastats ut från Pennsylvania Convention Center efter att han avslöjat valfusket som pågick därinne. Videon har senare spridits av bland annat Donald Trump och hans advokat Rudy Giuliani, enligt Washington Post.
På lördagen uppgav Guiliani att man kommer att inleda en ny rättsprocess om storskaligt valfusk i delstaten i veckan.
Sanningshalt:
Vallagarna i Pennsylvania medger att varje parti och kandidat har rätt att ha en observatör i lokalen. En talesperson för delstaten uppger dock att McCafferty blivit utslängd efter att ha brutit mot filmförbudet, rapporterar Buzz Feed News.
NEVADA
Trumpkampanjen påstår:
Tusentals människor ska ha röstat olagligt i Clark county i Nevada, enligt Trumpkampanjen. Bland de röstande ska det ha funnits sådana som inte är skrivna i delstaten samt till och med avlidna, enligt CNBC.
Vid en presskonferens på söndagen påstod representanter för Trumplägret att så många som 9 000 personer som inte bodde i delstaten har röstat.
Sanningshalt:
När stämningsansökan inkom hade de tusentals personerna blivit en: en kvinna vid namn Jill Stoke som påstod att hon blivit bestulen på sin röstsedel. Myndigheterna i Nevada uppger att de fått in en röstsedel i hennes namn, men att namnteckningen matchar hennes egen.
Man konstaterar vidare att vissa grupper enligt lag har rätt att rösta i delstaten utan att vara bosatta där, däribland studenter och militärer.
ARIZONA
Trumpkampanjen påstår:
Röstsedlar ska ha blivit ogiltigförklarade efter att väljare uppmanats att använda pennor av märket ”Sharpie”, hävdar Trumplägret i en stämningsansökan som lämnades in på lördagen, enligt AP.
Sanningshalt:
Uppgifterna fick stor spridning bland Trumpanhängare redan på valnatten. Några bevis för ”Sharpie-gate” har dock inte presenterats. Distriktsåklagaren i delstaten har kontaktat myndigheterna i det aktuella distriktet men utredningen har inte gett något stöd för att pennorna skulle ha gjort röstsedlarna ogiltiga, enligt Reuters.
GEORGIA
Trumpkampanjen påstår:
Valurnor med försent inkomna röster har felaktigt blivit räknade. Trumplägret citerade en skriftlig utsaga från en valarbetare som uppgav att han sett 53 sent inkomna valurnor felaktigt blandas med sådana som inkommit i tid, enligt The Hill.
Sanningshalt:
Några bevis för att röstsedlarna i valurnorna inkommit försent har inte presenterats. Två andra valarbetare uppgav i domstol att de aktuella rösterna inkommit i tid. Stämningsansökan har nu avskrivits i brist på bevis.