Spår av nervgift i var femte citrusfrukt

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Var femte citrusfrukt bär spår av bekämpningsmedlet klorpyrifos.

Det uppger SVT som tagit del av Livsmedelsverkets stickprov.

Även i små mängder kan nervgiftet skada hjärnan hos foster och små barn.

Totalt har Livsmedelverket gjort 158 tester på citrusfrukter i år. 22 procent av frukterna bar spår av det giftiga ämnet.

Medlet, som inte får användas i Sverige och eller i ekologisk odling, återfinns till stor del på skalet och hittades bland annat på mandariner från Marocko, lime från Brasilien och apelsiner från Spanien.

Inga av nivåerna var dock över det nu gällande gränsvärdet, men kan ändå vara riskfyllt då det inte går att fastställa säkra gränsvärden för människor.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/ TT NYHETSBYRÅN

Riskfyllt i mycket låga doser

Även i mycket låga doser är klorpyrifos, som är det vanligaste insektsmedlet inom jordbruket, mer riskfyllt för människor än vad man tidigare trott.

– Det är ett ämne som inte borde användas, säger Axel Mie, forskarassistent på Karolinska institutet till SVT.

EU-kommissionen vill nu att klorpyrifos ska bli förbjudet att använda inom EU, och i slutet av veckan ska förslaget röstas igenom av EU:s medlemsländer.

Livsmedelsverket uppger dock att man som konsument inte ska känna oro om man ätit mycket citrusfrukter då det finns många osäkerheter kring studien.

Klorpyrifos får inte användas i Sverige och ska alltså inte finnas i frukt och grönt som producerats här. Andra EU-länder där det inte är tillåtet är bland annat Danmark, Finland och Tyskland. Bekämpningsmedlet får heller inte finnas i ekologiska produkter. Det gäller ekologiska produkter från alla länder, skriver Livsmedelsverket.

Publicerad:

LÄS VIDARE