Hyllningarna till Greta Thunberg efter utnämningen

avNivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett ”strålande beslut” att utse Greta Thunberg till årets person, tycker förre vicepresidenten Al Gore på Twitter.

”Oerhört positivt”, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Den 16-åriga klimataktivisten hyllas världen över efter den prestigefulla utnämningen.

Att Greta Thunberg får utnämningen ”årets person” av ansedda Time Magazine glädjer människor runt om i världen.

I reportaget som tidningen skrivit om den nu världsberömda 16-åriga klimatstjärnan intervjuas flera internationella makthavare.

En av dem är förre vicepresidenten och demokraten Al Gore, som vunnit Nobels fredspris för sitt arbete med att lyfta klimatfrågan.

– Den här gången känns det annorlunda. Genom historien har flera stora organisationer fått dragningskraft när just unga människor bestämt sig för att göra detta till sin fråga, säger han i magasinet.

”En inspiration”

Al Gore twittrade också när utnämningen blivit offentlig:

"Strålande beslut av Time att välja Greta Thunberg som årets person. Greta förkroppsligar den moraliska kompassen hos de unga aktivisterna, som kräver att vi agerar omedelbart för att lösa klimatkrisen. Hon är en inspiration för mig och för människor över hela världen".

Frankrikes president Emmanuel Macron är också intervjuad i Time, och pratar om den ungdomsrörelse som Greta Thunberg har startat.

– När du är en ledare som varje vecka ser unga personer demonstrera med ett sådant budskap kan du inte förhålla dig neutral. De har hjälpt mig att förändras, säger den franska presidenten.

”Märker det utomlands”

Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan (S) säger till TT att han inte är förvånad över att just Greta Thunberg får utmärkelsen:

– Jag är inte förvånad med tanke på vilken enorm kraft hon fått i sin rörelse. Jag märker det utomlands, bara senast i förra veckan när jag var i Indien kom hennes namn upp när vi välkomnandes. Det här är mer en bekräftelse på den status hon fått globalt.

Att Greta Thunberg får priset är i grund och botten bra för Sverige, enligt ministern.

– Med tanke på vilken fråga hon driver om att det inte görs tillräkligt för att åtgärda de klimatproblem vi skapat så tror jag att det i grund och botten är positivt. Frågan kommer bara att fortsätta att växa så länge den är olöst, säger han till TT.

Första svensken

Madeleine Sjöstedt, generaldirektör på Svenska institutet, välkomnar också Greta Thunbergs utmärkelse, och säger till TT att det är ”väldigt positivt för Sverigebilden”.

– Hållbarhetsfrågorna är några av Sveriges profilfrågor när man agerar internationellt. Kan man då koppla till en av världens mest kända personer ger det ökad styrka i argumentationen, säger hon.

Greta Thunberg är den första svensken, och den yngsta personen, att få utnämningen av Time Magazine.

Hon utses "för att ha larmat om mänsklighetens rovdjursliknande förhållande till det enda hem vi har", skriver Times chefredaktör Edward Felsenthal.

Både FN-talet där hon frågade världens ledare "Hur vågar ni!" och det faktum att hon lett omkring sju miljoner klimataktivister i demonstrationer över hela världen tidigare i höst och tiotusentals fler i Madrid i december är två exempel på att Thunberg har blivit "den största rösten inom den största frågan som planeten står inför", skriver Felsenthal.

PODD Så stor roll har Greta Thunberg under klimatmötet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Olof Svensson, som är på plats vid FN:s stora klimatmöte.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM