Skapat upprop – för att få bort Zlatans staty

Att Zlatan Ibrahimovic blir delägare i Hammarby IF har skapat ilska bland Malmö FF-supportrar.

Nu har en namninsamling startats för att få bort statyn på Stadionområdet.

– Folk ser det som ett förräderi, säger initiativtagaren Tomas Ruzic om inträdet i Hammarby.

Nyheten att Zlatan Ibrahimovic, 38, blir ägare till en fjärdedel av Hammarby IF slog ner som en bomb i fotbolls-Sverige under onsdagen.

På sociala medier har många Malmö FF-supportrar vädrat sitt missnöje och sin ilska över att stadens stora son väljer att köpa in sig hos en rival.

En som tagit det ytterligare ett steg längre är MFF-supportern Tomas Ruzic. Under onsdagsmorgonen skapade han nämligen namninsamlingen ”Avlägsna statyn på Hammarbys ägare från stadionområdet” på Change.org.

Över 1 300 röster

– När han väljer att posera med en rivals matchtröja, med sitt namn på, öppet går in som ägare och säger att han ska verka för att Hammarby ska bli Skandinaviens största klubb så känner jag på nåt sätt att han brutit med MFF. Att det på Stadionområdet står en staty av Hammarbys ägare är provocerade, säger Tomas Ruzic.

Vid lunchtid hade omröstningen fått över 1 300 röster. Bara några få timmar efter att den publicerats.

– Det är väl ganska väntat. Jag har sett på forum vad folk tycker och är med i en MFF-grupp på Facebook och då har jag inte sett någon som är positiv. Det är hans pengar och han får göra vad han vill. Väljer han Hammarby så är det fine, men det jag reagerar på att är att det står en staty av Hammarbys ägare utanför Malmö Stadion.

Köpet av Hammarby har fått många MFF-supportrar att ilskna till mot Zlatan Ibrahimovic.
Köpet av Hammarby har fått många MFF-supportrar att ilskna till mot Zlatan Ibrahimovic.

”Han är inte MFF längre”

Vad tror du om era chanser att få igenom ett avlägsnande av statyn?

– Jag tror den kommer försvinna. Jag tycker inte man ska vandalisera den men blir inte förvånad om det sker. Om man inte tar bort den kommer folk att vandalisera den, vilket jag givetvis inte ställer mig bakom.

– Men det är ingen som vill ha den där och då får de väl flytta på den. Folk ser det som ett förräderi. Det kanske är starka ord men han är inte MFF längre.

Vid statyn av Zlatan Ibrahimovic rådde det blandade reaktioner under onsdagsförmiddagen. Någon vandalisering av statyn inträffade inte men många passade på att uttrycka sin åsikt kring 38-åringens köp av Hammarby IF.

Tomas Ruzic startade på onsdagsmorgonen en namninsamling för att få bort statyn.
Tomas Ruzic startade på onsdagsmorgonen en namninsamling för att få bort statyn.

”Fattar inte vad han sysslar med”

– Jag tycker det är ganska tråkigt. Han kommer ju från Malmö och har fått en staty här. Jag tycker han ska ägna sig åt Malmö FF, om något lag, säger Johan Falck som studerar på Idrottsgymnasiet vid Stadionområdet.

– Det är bara allmänt tråkigt att det blev Hammarby. Han är stor i Malmö och vi har den här, säger Erika Rozajac, dotter till gamle MFF-skyttekungen Lasse Larsson, och pekar på statyn bakom sig.

En som reagerade kraftigt var Goran Voloder som är övertygad om att bilden av Ibrahimovic påverkas väldigt negativt.

– Jag fattar inte vad han sysslar med. Han snackar jämnt om att han har sitt hjärta i Malmö och dylikt. De har precis satt upp en staty av honom. Jag fattar inte det, för utan MFF hade han aldrig varit där han är i dag, säger han.

Invigd i oktober

Björn Almqvist var inte särskilt förvånad, men hade hellre sett att han köpt in sig i en Malmöklubb.

– Han har ju skaffat fastigheter i Stockholm och har väl anknytning där. Det beror väl litegrann på familjen med, så det är inte helt förvånande.

En som inte har några problem med köpet är Jonny Jönsson, som menar att man måste se skillnad på det fotbollsmässiga och det affärsmässiga.

– Det är ett affärsprojekt för den gode Zlatan och han är som han är bara.

Statyn av Zlatan Ibrahimovic invigdes den 8 oktober.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN