Fem döda efter att personalen missat coronasmitta

Personal på ett äldreboende missat att en av de boende insjuknat i covid-19.
Personal på ett äldreboende missat att en av de boende insjuknat i covid-19.

Ebbagården i Uppsala har anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att personalen missat covid-symptom hos en patient som insjuknat och senare också visat sig vara smittad.

Två veckor efter att patienten konstaterats smittad hade fem av de boende på Ebbagården dött i sviterna av coronaviruset.

Personalen på Ebbagården hade vid flera tillfällen informerats om sjukdomen. Trots detta agerade man inte när en av personerna insjuknade i slutet av april med med symptom som visade att det kunde röra sig om covid-19.

Lex Sarah-anmälan visade att personen var smittad

I samband med händelsens blev provtagningen av den insjuknade personen fördröjd, och den lex Sarah-anmälan som upprättats med anledning av händelsen visade slutligen att personen var smittad – och därmed utsatt andra boende på äldreboendet för risken att smittas.

Boendet anmälde själva ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och bara två veckor efter händelsen hade fem av de boende dött efter att ha smittats, vilket P4 Uppland tidigare har rapporterat om.

Aftonbladet har sökt ansvariga på Ebbagården utan att lyckas.

Publisert:

LÄS VIDARE