Amazonas

72 000 bränder i Amazonas hittills i år

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Amazonas regnskog står i lågor. Fler än 72 000 bränder har noterats hittills i år.

Det är nästan dubbelt så många som förra året. Brandröken sveper in hela städer.

– Dagen blev till natt, säger Gianvitor Dias i Sao Paulo.

Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpe rapporterar rekordmånga bränder, 72 843 stycken, mellan januari och augusti i år. Det är 83 procent fler än samma period förra året. Bara sedan i torsdags har 9 507 nya bränder observerats, de flesta i Amazonas, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Ett nödläge har utlysts i södra delen av delstaten Amazonas. Brasiliens nordligaste delstat Roraima är täckt av svart rök, visar satellitbilder. Mångmiljonstaden Sao Paulo förmörkades i måndags av rök, som bars 2700 kilometer av starka vindar från Amazonas.

– Det var som om dagen blev till natt, säger Gianvitor Dias i Sao Paulo till BBC.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa motsade samtidigt uppgifterna från brasilianska Inpe. Enligt Nasa är bränderna i Amazonas-bäckenet hittills i år något färre än vanligt. Skogsbränderna är fler i delstaterna Amazonas och Rondonia, men färre i delstaterna Mato Grosso och Pará, enligt Nasa.

”Brukade kallas för kapten Motorsåg”

Över 72 000 bränder hittills i år ska jämföras med 40 000 under hela 2018, och 68 000 under det tidigare rekordåret 2016, uppger Inpe. Det är inte bara den torra säsongen som ligger bakom bränderna.

– Den torra säsongen skapar grogrunden för användning och spridning av eld. Men det är människor som startar bränderna, medvetet eller genom olyckshändelser, säger Alberto Setzer, forskare vid Inpe.

Ett vanligt problem i Amazonas är att bönder bränner skog för att driva kreatursskötsel.

Sedan Brasiliens nye president Jair Bolsonaro tillträdde i januari har han tvärvänt landets Amazonas-politik, från att skydda regnskogen till att satsa på gruvdrift och jordbruk i området.

För knappt tre veckor sedan sparkade Bolsonaro dessutom rymdforskningsinstitutet Inpes chef Ricardo Galvao, sedan institutet presenterat en rapport som visade att 88 procent mer regnskog hade huggits ner i juni 2019 jämfört med samma månad 2018. Bolsonaro hävdade att siffrorna inte stämde.

Efter Inpes nya rapport om rekordartade bränder säger Bolsonaro:

– Jag brukade kallas kapten Motorsåg. Nu är jag kejsar Nero, som sätter eld på Amazonas. I själva verkat beror det på att vi nu är i den säsongen när bönderna röjer mark med hjälp av bränder.

Amazonas regnskog kallas ofta jordens lungor, här växer miljontals träd som omvandlar koldioxid till syre. Om regnskogen försvinner skulle jordens klimat påverkas kraftigt.

PODD: Experten: Så farliga är bränderna i Amazonas

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om de stora bränderna som rasar i Amazonas – och i flera andra regnskogar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Näst sista dagen! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Presidenten skyller bränder i Amazonas på miljögrupper

ÄMNEN I ARTIKELN

Amazonas

Miljöfrågor

Klimatförändringar

Jair Bolsonaro

AB Voice