Coronapandemin

Ny studie: Coronavirus kvar på karantänfartyg – efter 17 dagar

Agnes Wold: Tvivlar på att det är infektionsdugligt

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

I en månad hölls coronasjuka i karantän ombord lyxkryssaren Diamond Princess.

Två och en halv vecka efter att de sista passagerarna fått lämna fartyget har det gjorts en unik upptäckt.

Viruset finns ännu kvar på ytor i hytterna.

Coronoaviruset har tidigare hittats på ytor, exempelvis av plast och stål, i upp till tre dagar efter att smittade haft kontakt med dem, enligt forskning från flera institut.

Men i dag presenterar forskare från CDC, det amerikanska smittskyddsinstitutet, resultatet från en ny studie av två fartyg som varit i karantän på grund av corona.

Hela 17 dagar efter att smittade passagerare och personal lämnat de två kryssningsfartygen Diamond Princess i Japan och Grand Princess i Kalifornien, hittade forskarna viruset på flera ytor i kabinerna, rapporterar CNBC.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, avfärdar dock studiens betydelse. Detta eftersom den inte säger någonting om huruvida viruset är aktivt, och därmed kan infektera personer, eller inte.

”Ställer mig tvivlande”

Coronaviruset har ett membran av fett runt sig. När membranet torkar in eller löses upp, av tvål eller alkohol, kan viruset inte längre infektera – även om det genetiska materialet är kvar och kan identifieras, säger Agnes Wold.

– Man kan hitta virus under jättelång tid på en yta, på samma sätt som om man tappat ett ägg på golvet så kommer det att finnas äggproteiner där som så småningom torkar ut men inte försvinner. Frågan är om viruset fortfarande kan ge en infektion eller inte. Att hitta denna lilla genetiska snutt som finns i viruset säger ingenting om det, säger hon.

– Jag ställer mig tvivlande till att viruset skulle kunna finnas i en form som gör det infektionsdugligt i 17 dagar, och om det är så måste man visa det genom experiment där man testar just den egenskapen. Det tror jag inte att man har gjort.

”Avstånd från folks munnar viktigast”

Forskarna understryker att rapportens resultat inte behöver betyda att viruset smittar via ytor.

Något Agnes Wold också poängterar: det viktiga är att hålla avståndet från andra människor – inte ytor.

– Även om virus på ytor skulle visa sig kunna leda till infektion, vilket man inte vet, så måste man fortfarande på något sätt få i sig det via luftvägarna eller kanske via munnen eller ögonen. Det viktigaste är fortfarande att hålla sig på avstånd från folks munnar.

ANNONS

Skicka blommor och visa omtanke till alla du inte kan träffa. Välj vacker bukett och överraska nära och kära med ett blombud här.

Extern länk från Interflora

Läs mer

PODD Corona – därför har pandemin utvecklats till ett informationskrig

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur rykten och falska påståenden vällt fram under krissituationen. Gäst är Henrik Sundbom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Karantän på kryssning ledde till fler smittade

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

USA

Japan

Kalifornien

Agnes Wold

Forskning & vetenskap

Coronaviruset