Hemtjänsten lämnade död man – och en lapp

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Genrebild.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Genrebild.

Uppsala kommun får skarp kritik av inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att en man, i behov av hemtjänst, lämnats död på hallgolvet utan att meddela anhöriga – som sedan upptäckte mannen död morgonen efter.

Enligt den anmälan som IVO har upprättat har en man, efter att ha larmat hemtjänsten, hittats livlös i sitt hem. På platsen har hjärt- och lungräddning påbörjats i väntan på ambulans, men trots att sjukvårdspersonal senare kommit på plats gick inte mannens liv att räddas.

I samband med att jourhavande läkare dödförklarat mannen har läkaren, av jourhavande sjuksköterska, fått uppgifter att anhöriguppgifter skulle saknas. Vilket visade sig inte stämma.

Mannen lämnades död på hallgolvet

Efter att mannen konstaterats död lämnades han på golvet i hallen inlindad i en filt och med ett dödsintyg, samtidigt som kommunens personal och räddningstjänst lämnat platsen.

Dagen efter får dagpersonalen veta att mannen har dött på natten och lämnats i hemmet. Senare har hemtjänsten fått ett larm och åkt till mannens bostad i tron att det var transport som kommit för att hämta mannen.

Anhöriga hittade mannen död på sitt golv

I stället möts personalen av anhöriga som, när mannen inte har svarat i telefon, har åkt hem till mannen och hittat honom död på hallgolvet och med dödsintyget ovanpå.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar nu stark kritik till Uppsala kommuns äldreförvaltning och menar att agerandet är respektlöst. Inspektionen pekar också på flera stora brister i förvaltningens agerande vid dödsfallet.

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: