Rött och svart i belgiskt parlamentsval

avTT

Foto: Julien Warnand/AP/TT
Belgiens premiärminister Charles Michel. Arkivfoto.

En "svart söndag" i Flandern och oväntat stark socialdemokrati i Vallonien. Det tycks bli valresultatet i Belgiens parlamentsval, som hålls parallellt med EU-valet på söndagen.

Tidningen De Standaard rapporterar om en kraftig frammarsch för högerextrema separatistpartiet Vlaams Belang i den norra delen av landet.

– Resultaten överraskar även mig, men låt oss vänta ett tag, de är än så länge bara preliminära, sade partiledaren Filip Dewinter vid 17-tiden sedan partiet i flera områden fått en bra bit över 20 procent av rösterna.

I Bryssel och det fransktalande Vallonien tycks samtidigt socialdemokratiska PS göra ett starkt val efter fem år i opposition. PS får enligt en opinionsmätning från tv-kanalen RTL under valdagen stöd av 27 procent, mot 19,5 för liberala regeringspartiet MR och 13,5 för miljöpartiet Ecolo.

Styret i Belgien är komplicerat och tudelat, där i princip alla politiska inriktningar företräds av två partier: ett fransktalande och ett flamländskt.

Som vanligt väntas långa förhandlingar innan en ny regering kan tillträda. För tillfället styr liberala premiärministern Charles Michel över en minoritetsregering med liberaler från både Flandern och Vallonien samt de flamländska kristdemokraterna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Belgien