Facebook

Amanda, 26, la ut sambons utpekade mördare på Facebook – åtalas

Av: 

John Granlund

NYHETER

Amanda, 26, la ut namn och bild på mannen som hennes sambo utpekade som sin mördare på Facebook.

Nu åtalas den ensamstående mamman för publiceringen och riskerar att få betala både böter och rättegångskostnader.

– Det som hon gjorde är brottsligt, säger åklagaren Håkan Johansson.

Amanda, 26, blev inom loppet av några minuter ensamstående mamma med två barn.

Hennes sambo sköts 2016 utanför parets hem – och han dog enligt domen i hennes armar.

Innan sambon tog sitt sista andetag pekade han ut en skytt, en 26-årig man.

– Han berättade för mig vem det var som sköt honom innan han dog, säger Amanda.

Inledningsvis satt den utpekade 26-årige mannen häktad misstänkt på sannolika skäl för mordet och bland bevisen fanns bland annat att mordvapnet hittats i mannens källarförråd.

Dömdes till fängelse

Men när fallet togs till domstol fanns bara misstankar om grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott kvar. För det dömdes han till tre års fängelse och straffet fastställdes senare i hovrätten.

Ingen dömdes för mordet. Enligt domen hade skjutningen sin bakgrund i konkurrens om cannabisförsäljningen i Göteborgs förorter där Amandas sambo ska ha varit en part.

Sedan mordet har Amanda levt med sekretessmarkerad personuppgifter. Hon berättar om en mycket svår tid där hon som ensamstående mamma tvingats flytta runt, med allt vad de innebär av förskolebyten och flyttlådor.

– Jag har flyttat fem gånger med två barn på egen hand till olika skyddade boenden. Det har varit fruktansvärt, säger hon.

I september 2017 lade hon ut namn och bild på mannen som satt häktad misstänkt för mordet på Facebook – och pekade ut honom som mördare.

Anhöriga till mannen såg inlägget och anmälde det till polisen.

Publiceringen hamnade på kammaråklagare Håkan Johanssons bord som tidigare i år valde att väcka åtal för brott mot personuppgiftslagen. I förundersökningen ingår skärmdumpar och polisförhör med den 26-årige mannen som varit mordmisstänkt.

– Jag bedömer att det som hon gjorde är brottsligt och då är jag skyldig att åtala. Det är förbjudet att lägga ut den här typen av uppgifter på Facebook och andra grupper, säger Håkan Johansson.

Har bakgrunden till hennes publicering, mordutredningen, spelat någon roll i din bedömning?

– Den bedömningen får domstolen göra, jag kan inte se att det kan göra att jag kan låta bli att åtala, säger Håkan Johansson.

Amanda erkänner att hon lagt ut bilden som hon åtalas för men säger att hon endast delade den med ett begränsat antal personer hon var vän med på Facebook och att hon dessutom inte visste att det var olagligt.

– Hade jag vetat om att det var olagligt har jag gjort det på ett annat sätt. Men efter allt som har hänt var jag inte vid mina sinnens fulla bruk. Och jag kunde aldrig tro att det var olagligt för mig att berätta om mina egna minnen, säger hon.

”Total katastrof”

Åklagaren vill inte uppge vilket straff han kommer att yrka på men säger att det kommer att handla om ett bötesstraff. Dessutom kan Amanda komma att få betala rättegångskostnaderna.

– Det är total katastrof. Jag är ensamstående med två barn, vi lever under existensminimum redan nu på grund av allt som har hänt, säger Amanda.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt inleds den 5 juni.


Amanda har sekretessmarkerade personuppgifter men vill ändå gå ut med sitt förnamn:

– Jag anser att det inte finns en hotbild längre och det säger polisen också. Det har nu gått två år sedan mordet, säger hon.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Facebook

Brott

Sociala medier

Mord

Våldsbrott

Familj